IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се сделките с имоти по Черноморието

Тенденцията е трайна, тази година се очаква още по-силен ръст, според директора на агенцията Home2U Красимир Борисов

17:16 | 12.02.14 г. 4
Увеличават се сделките с имоти по Черноморието

С 15% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти по Черноморието за 2013 година спрямо 2012 г., съобщи Красимир Борисов, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Home2U, по телевизия „Черно море“.

Ръстът се дължи на по-доброто качество на строителството и предоставяните услуги, а така също и на добрия инвестиционен климат, според Борисов.

„Строителите са увеличили значително средното ниво на качеството на вложените материали, начинът на изпълнение, функционалността на площите и тяхното разпределение. Сравнено с периода на строителен бум през 2006-2007 година, качественото строителство е с 30% повече”, коментира експертът.

Другите фактори, оказващи благоприятно влияние на пазара, са политическата стабилност, наличието на валутен борд, който дава гаранции за стабилна валута, и не на последно място законодателната система. Благоприятният инвестиционен климат дава увереност на чужденците, че вложените средства няма да бъдат изгубени или след време обезценени, посочи още той.

„Тези фактори обаче формират едва 50% от възприятието и доверието на чужденците. Останалите 50% се базират на взаимоотношенията между чуждестранния инвеститор и доставчика на услугите, който той използва при престоя си в България.”, допълни още Борисов.

Към момента може да бъде направена сериозна разлика с периода 2006-2007 г., когато пазарът на недвижими имоти преживя своя бум, а купувачите бяха предимно англичани. Обичайният и най-разпространен сценарий тогава беше покупка на имот, последвана от разочарование от ниското качество на материалите, измамите, спекулативните цени и лошото стопанисване на имотите, посочи още Борисов.

„Добрата новина е, че значително сме подобрили нивото си на обслужване и посрещаме адекватно нуждите на чуждестранните инвеститори. Вече се строи значително по-качествено и отбелязваме сериозен напредък по отношение на поддръжката и стопанисването на имота”, изтъкна той.

Според Борисов тенденцията за ръст на сделките е трайна, а през 2014 г. се очакват дори повече сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kik333
преди 9 години
Руснаците тотално спряха да купуват имоти по черноморието ни! Масово агенциите затварят и освобождават персонал който вече немогат да подържат стротелите замразиха всички нови проекти.. За почти година 2014 в община Несебър има само няколко препродажби и то между Българи. Ако президенът ни Плевнелиев продължи с просташкото си отношение към Русия и Путин строителите инвеститорите хотелиерите ,агенциите за недвижими имоти ги чака голям глад и мизерия! Плевнелиев ще ви нахрани господа хотелиери нали неговите хотели са в Гърция него това злословене по адрес на Русия не го бърка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
avramcho
преди 10 години
Не са "тревожни" хейтърите а Безпарични хейтъри който много знаят но Нищо не Могат ;)--------към Безпарични хейтъри :когато се напише нещо което не ни харесва - процедурата е следната:1- в Началото всички го отричат2- след месец-два някои вече се съмняват..3- след още месец-два - вече е "вътре" 4- след още месец-два ..всички казват: най-накрая , аз нали ви казах , че така ще стане 5- накрая остават тези , които винаги закъсняват---------------края на 2012 започнаха Новините по т.1.... а Сега сме на т.4 тези по т. 5...те са "независими" - от тях нищо не зависи ;)Така Реверсират Пазарите .........за Говорилните не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
С колко точно са се увеличили, с 1-2 или повече???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
lordrad
преди 10 години
Повече такива статии с бодряшко селско настроение трябва да има за да вдигат настроението.В реалността обаче картината е тревожна:"Заради демографския срив в страната към социалното министерство ще се създаде специален съвет, който ще работи по мерки за намаляване на негативните тенденции.С около 40 000 души намалява населението на страната ни или един средно голям град в България си отива всяка година, обяви Хасан Адемов.Демографският проблем е не само български, но и проблем на Европа. Докато в Европа населението застарява, но не намалява като абсолютен брой, в България са налице и двете негативни тенденции - населението и намалява, и застарява, каза министърът.Адемов допълни, че се търсят различни начини за подпомагане на семействата с деца. Въпреки че икономическият фактор е изключително важен и винаги пиковете в раждаемостта са в години на растеж, това не е единствената необходима мярка, допълни социалният министър. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още