IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петров: Няма индикации за завръщане на спекулантите при ваканционните имоти

Търсенето ще се пренасочи към по-малките градове по Черноморието, като Созопол и Поморие, прогнозира изпълнителният директор на Greеn Life

08:17 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Теофил Петров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Теофил Петров. Снимка: Личен архив

За актуалните тенденции на пазара на ваканционни имоти разговаряме с Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life.

Прекъсна ли се порочната зависимост на пазара на ваканционни имоти от граждани на Русия и бившите съветски републики? Доколко българите, които започнаха да инвестират в такъв тип имоти, се задържат на пазара и как се движи техният дял от всички участници на пазара?

Не бих казал, че тази тенденция следва да бъде наречена „порочна зависимост”. Просто пазарът и обстоятелствата, както и различни геополитически фактори, налагат засиленото руско присъствие в българските курорти.

Част от руснаците, които се заселват за постоянно в страната ни, стартират малък бизнес тук, с което на практика подпомагат българската икономика и създават нови работни места. Действително българският пазар на ваканционни имоти е много привлекателен за тях.

По отношение на българите – те винаги са присъствали като купувачи на ваканционни имоти в страната ни, просто делът им е по-малък. Към момента те задържат собствеността си и не участват активно в сделки – нито като купувачи, нито като продавачи.

Каква е ситуацията на пазара на ваканционни имоти извън големите курорти по Черноморието? Как се движи интересът към планинските курорти, а и в другите населени места на страната?

На практика около 30% от хората предпочитат големите градове на морето, но по-голямата част избират да се обособят в общности в по-малките населени места по Черноморието.

По отношение на планинските курорти - не смятам, че ще станем свидетели на сериозни сътресения в сектора на зимните ваканционни имоти.

От ключово значение за подобряването на условията в него е поддържането на добра инфраструктура в курортните населени места, което е ангажимент на местната власт. След като това стане факт, можем да говорим по-подробно за пазара на зимни ваканционни имоти. Важен фактор е и балансът между осигуряване на добри условия за зимен туризъм и запазване на околната среда.

Считам, че други видове туризъм също трябва да се развиват. В България природните дадености дават възможност да привличаме туристи на само за море и планина, но и за СПА или селски туризъм например. Страната ни е красиво място, транспортната инфраструктура постепенно се подобрява. Наличието на минерални извори, условията за алтернативни и екстремни спортове са предпоставки за сериозно развитие на сектора.

Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още