IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петров: Няма индикации за завръщане на спекулантите при ваканционните имоти

Търсенето ще се пренасочи към по-малките градове по Черноморието, като Созопол и Поморие, прогнозира изпълнителният директор на Greеn Life

08:17 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Теофил Петров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Теофил Петров. Снимка: Личен архив

Какъв тип имоти се търсят най-често?

Най-често клиентите търсят едностайно жилище в комплекс, подходящ за целогодишно живеене. Средният им бюджет е около 50 000 евро, но новопоявилите се купувачи на българския ваканционен пазар от Беларус, Украйна и Казахстан разполагат със значително по-големи суми – около и над 80 000 евро.

Приблизително 70% от купувачите в момента търсят имоти за целогодишно ползване. Те могат да бъдат категоризирани главно в 2 групи. Около 30% от хората предпочитат големите градове, но по-голямата част избират да се обособят в общности в по-малките населени места по Черноморието.

В какъв диапазон се движат цените в различните дестинации и според типа на имотите?

В момента ценовите нива при летните ваканционни обекти са с около 4% по-ниски спрямо началото на годината. В Созопол средната цена на кв. м ваканционна площ е около 970 евро при 1 000 евро през пролетта на тази година. В Слънчев бряг нивата са по-ниски – през септември те се движат между 290 и 580 евро, докато 6 месеца по-рано цените са в диапазона 300-600 евро. В Поморие, което се превръща във все по-популярна дестинация, кв. м площ струва около 920 евро при 950 евро през април 2013 година.

Можем ли да очакваме завръщане на спекулантите на пазара на ваканционни имоти - купувачи, които придобиват собственост, за да продадат на печалба?

Засега подобни индикации не се забелязват. Спекулантите се отдръпнаха, на пазара все пак имаше сериозна стагнация и това до голяма степен ограничи действията им. В момента се продават имоти с високо качество и на разумна цена, а купувачите са взискателни и имат определени очаквания какво трябва да получат и срещу каква сума. Ситуацията в момента не предполага спекулативни сделки.

Каква е ситуацията при сделките "на зелено"?

Пазарната ситуация от последните няколко години ограничи до голяма степен сделките „на зелено”. Купувачите са много по-предпазливи и не се подлагат на излишни рискове. Сделки на зелено на практика се случват, но само ако парцелите са в рамките на следваща фаза на вече съществуващ проект.

Вашата прогноза за пазара през следващите 12 месеца.

Очаквам активно пренасочване на търсенето от градовете към малките населени места по българското Черноморие като Созопол и Поморие. Създаването на общности от рускоговорящи там предполага откриването на руски училища и други социални дейности, които да подпомогнат социализирането на новите групи. Клиентите се интересуват от наличието на всички тези възможности за образование и активен социален живот в населените места, които избират.

Местната власт търси възможности за инвестиции, за да може да привлече и задържи активните купувачи. В този момент готовността на кметовете да се погрижат за създаването на такава инфраструктура е ключова за решението на купувачите кое населено място да изберат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още