IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 28 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:46 | 28.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 28 юли

В България

Парламентът насрочи референдум по искането на президента Росен Плевнелиев. От него отпаднаха два от трите въпроса, зададени от държавния глава. Така българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително, а само дали да се въведе електронно гласуване.

Междувременно Българска народна банка публикува данни, според които брутният външен дълг на България се е увеличил с над 975 млн. лева през май 2015 г. спрямо май 2014 г. до 38,176 млрд. евро - почти 89% от брутния вътрешен продукт. В сравнение с края на 2014 г. обаче брутният външен дълг намалява с почти 1,59 млрд. евро.

Институтът за социални и синдикални изследвания на КНСБ пък публикува други данни, от които става ясно, че за нормален живот на четиричленно домакинство в България в края на юни са били необходими 2 248 лева. Издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е достигнала 561,90 лева.

Тази сума вероятно ще се повиши обаче, ако цената на тока бъде увеличена от 1 август. Според председателя на КЕВР Иван Иванов няма законова възможност за ново отлагане на решенията за нови цени на тока от тази дата, тъй като ценовият период за електрическата енергия, приключващ на 30 юни, може да бъде удължен само с месец. Това вече беше направено миналия месец.

В пиковия период на летния сезон Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, коментира, че вследствие на кризата Гърция е получила безпрецедентна реклама, включително и в България. Той посочи още, че 80 хил. българи са отишли в съседна Гърция, а 144 хил. гърци са посетили България.

По света

Новините от Гърция продължават, този път обаче с малко по-различно развитие. Оказа се, че гръцката държавна прокуратура е стартирала разследване срещу бившия финансов министър на страната Янис Варуфакис. Разследването е заради изтекъл запис, в който самият Варуфакис разказва за своя таен план за създаване на паралелна платежна система.

Един от ангажиментите на Гърция като част от третия спасителен заем е да набере 50 млрд. евро през следващите години чрез приватизация на активи държавна собственост. Австрийските федерални железници вече имат интерес към придобиване на гръцката държавна компания TrainOSE, но австрийският концерн не желае да плати пари за сделката.

Разследвания стартираха и на другия част на света. Китайският регулатор на фондовия пазар разследва масовите разпродажби в "черния понеделник", които причиниха най-големия еднодневен спад на основния борсов индекс в страната от осем години.

Продължавайки с финансовите новини, всички са в очакване на срещата на Федералния резерв на САЩ по-късно днес. Заседанието ще бъде с особено решаващо значение за поставените под натиск т. нар. стокови валути, които се надяват на забавяне на растежа на зелените пари.

Междувременно руският президент Владимир Путин коментира, че Европейският съюз се влияе твърде много от САЩ в своите политически решения, допълвайки, че за Русия тясната координация между ЕС и САЩ е отчасти дразнеща и досадна.

На борсата

SPARKY Power Tools GmbH е сключило нови договори за дългосрочно сътрудничество и доставка с германските TRUMPF и Robert Bosch GmbH (BOSCH), съобщи Спарки Елтос АД. Размер на договорите не се споменава, като отражението им ще се види в отчетите на дружеството в следващите години.

Препоръчваме

Корейският технологичен концерн LG се възползва от носталгията по миналото и реши да пусне на пазара нов сгъваем телефон, наречен „Gentle”. Телефонът разполага с клавиатура и 3-мегапикселова камера и изглежда като излязъл от 90-те години.

Оставяйки на телекомуникационна вълна, Макс и Мтел обявиха сключването на първия договор за национален роуминг в страната ни. По този начин 4G LTE операторът ще използва 3G мрежата на Мтел там, където няма покритие, като по този начин ще осигури на клиентите обхват в цялата страна.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още