IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят облекчаване на двойното данъчно облагане заради данък дивиденти

Законопроект предвижда намаление на данък дивиденти до 1% спрямо сегашните 5 на сто

16:25 | 09.09.09 г.
Готвят облекчаване на двойното данъчно облагане заради данък дивиденти

Намаление на данък дивиденти до 1%, предлага Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция и председател на парламентарната Комисия по икономическата политика, с внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Вносители освен Мартин Димитров са и други народни представители.

В момента данък дивиденти е 5%, като представлява форма на двойно данъчно облагане, тъй като преди него от компаниите е удържан данък печалба в размер на 10%.

Данък дивиденти се удържа при източника (тоест преди получаването). С натрупване на всички дължими данъци по веригата (данък печалба и данък дивидент) акционерите плащат 14,5% данък върху инвестициите си в България. Първо след 10% данък печалба остават 90%, от които се удържат 5% и за инвеститора остават 85,5% от реализираната печалба.

Така реално дължимият данък е 14,5%, а не широко рекламираните 10% плосък данък.

Данъкът се удържа и от акционерите чуждестранните юридически лица, като по този начин намалява рентабилността на инвестициите им в България, което намалява стимула им за инвестиции. Именно поради това от години се обсъжда и пълното отпадане на данък дивиденти, а размерът му бе намален от 15% преди няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още