IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освобождават от длъжност директора на БДЖ Олег Петков

Премиерът е отхвърлил подадената оставка от министъра на транспорта Петър Мутафчиев

17:58 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Освобождават от длъжност директора на БДЖ Олег Петков

Министър-председателят Сергей Станишев е одобрил предложението на министъра на транспорта Петър Мутафчиев за освобождаване от длъжност на изп.-директор на БДЖ Олег Петков, съобщиха от правителствения пресцентър.

Днес министърът на транспорта е докладвал на премиера изводите от проверките на мобилните групи, извършени в системата на железопътния транспорт. В доклада се констатира, че ръководството на „БДЖ” ЕАД не е осъществявало своевременен и засилен контрол. Не са определени срокове за запознаване на персонала с новите ограничения при пътуванията и мерките за безопасността на пътниците, нито конкретни действия за въвеждането им в системата на БДЖ.

Също така поради допуснати пропуски и слабости в работата ще бъдат освободени управителят на „Пътнически превози” ЕООД Димитър Петков, зам.-директорите на „Пътнически превози” ЕООД Николай Николов и Георги Иванов, Иван Лалов - директор на дирекция „Безопасност и контрол” в БДЖ, и Христо Иванов - директор на поделение „Пътнически превози” – София.

Във връзка с изразената преди дни готовност от министър Мутафчиев да подаде оставката си, категоричното мнение на министър-председателя е, че действията на министъра на транспорта по време на трагичния жп-инцидент са били адекватни на ситуацията, а предприетите от него мерки за повишаване на контрола и безопасността на пътническите превози в железниците са професионални и отговорни. Затова премиерът Сергей Станишев е отхвърлил подадената от министър Петър Мутафчиев оставка.

Министър-председателят е препоръчал на Мутафчиев да бъде отправена покана към Европейската железопътна агенция за разследване на произшествия да предостави свои експерти за подпомагане на разследването на причините за трагичния пожар във влака София-Кардам. Възможност за това дава Европейската директива за безопасност в железниците. Според премиера започналата комплексна проверка на състоянието на кушет-вагоните следва да бъде разширена за всички вагони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още