IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 септември

07:32 | 27.09.16 г.
Преглед на печата за 27 септември

"Алфа Рисърч" за президентските избори: Балотаж и мобилизиран ляв електорат
в. Капитал Daily

Изборът на нов президент на България ще стане след втори тур. Силната конкуренция на леви кандидати (трима основни) няма да демотивира, а ще мобилизира избирателите им. Кой точно ще бъде кандидатът на ГЕРБ ще има по-голямо значение за изхода от балотажа, отколкото при гласуването на първия тур. Тези прогнози прави социологическа агенция "Алфа Рисърч" на базата на резултатите от новото си национално проучване на обществените нагласи, проведено в периода 9-15 септември 2016 г. Данните показват, че в изборите имат намерение да участват 57% от гражданите с право на глас въпреки неизвестните около кандидата на основната управляваща партия. Над 51% пък планират да участват и в референдума, иницииран от екипа на шоумена Слави Трифонов. Социолозите отбелязват, че България влиза в кандидатпрезидентската кампания едновременно със запазващо се ниско доверие към всички основни институции, но и със засилени външнополитически страхове - основно от тероризъм и бежанци, които укротяват вътрешнополитическа критичност до умерена.

Заводът за авточасти на Willi Elbe край Пловдив започна производство
в. Капитал Daily

Над 9 млн. евро е инвестицията в новия завод на германския производител на автомобилни части Willi Elbe Gelenkwellen, който заработи в икономическата зона "Тракия" край Пловдив. Предприятието ще произвежда компоненти за BMW и Mercedes – Daimler, които ще се изнасят за Западна Европа и Китай. Очакванията са броят на заетите в завода да достигне 150 души.

Фондът за лечение на деца се разпада
в. Сега

Обществената легитимност на работата на фонда за лечение на деца е под въпрос, след като вчера още двама членове на обществения съвет подадоха оставки. Директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова и представителят на частните медии в ОС Милена Златкова от радио "Витоша" посочиха същия мотив да се оттеглят, както и вече напусналите доц. Анелия Буева и Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...", че новото ръководство на фонда опорочава работата на структурата, не осигурява нужната информация за вземане на решения за лечението на конкретните случаи и дори си позволява да подменя решенията на обществения съвет. Възможно е от съвета да се оттегли и Нели Логофетова, представител на Националната асоциация на децата с диабет.

Липса на пари спира ремонта на опасния път Русе - Бяла
в. Сега

Ремонт на един от най-опасните участъци от българските пътища - Русе-Бяла, няма да има заради липса на пари. Това става ясно от отговор на регионалния министър Лиляна Павлова на въпрос на шефа на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев.

"Трайният ремонт на пътя Русе-Бяла изисква значителен финансов ресурс, с какъвто Агенция "Пътна инфраструктура" не разполага", съобщава Павлова, цитирана от БГНЕС. Според експертите "трайно подобряване на транспортно-експлоатационните характеристики" може да се постигне именно с рехабилитация, т.е. основен ремонт. За съжаление до края на октомври единственото, което ще се направи, са поредните кръпки на асфалта и почистване на прорасналите край пътя дървета. Министър Павлова обаче не уточнява за каква сума става дума, вероятно защото не е правен технически проект, който да покаже точните сметки.

В Китай строят 2 завода за българско кисело мляко
в. Стандарт

В Китай в напреднал етап е изграждането на два завода за производство на българско кисело мляко. У нас с китайски капитали се планира създаването на предприятия за производство на олио, на електрически коли и за асемблиране на скоростни влакове. Проектите са в начален етап на проучване. Това стана ясно по време на 16-та сесия на българо-китайската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която се провежда в София. Според зам.-министъра на икономиката Любен Петров от последното заседание на комисията през 2014 г. досега има ръст на китайските инвестиции у нас най-вече в селското стопанство и производството на фуражи.

Манчестър, Цюрих и Лион на опашка за летище София
в. Стандарт

Летищата на Манчестър, Цюрих и Лион са сред кандидат-участниците в процедурата за отдаване на концесия на летище София, научи "Стандарт". Над 15 са регистрираните досега кандидати, повечето от които ще подадат инвестиционни предложения до изтичането на крайния срок - 17 ч. на 18 ноември, петък. Публичното отваряне на офертите ще се състои три дни по-късно, в 11 ч. на 21 ноември.

Освен летищата на Манчестър и Лион сериозен интерес към процедурата са проявили още по един английски и френски летищни оператори.

Разбира се, интерес към концесията проявяват и "обичайните заподозрени" - германската компания "Фрапорт" и турската TAV. Това са и единствените две компании, чиито представители вече са извършили огледи на аеропорта.

Туристите пенсионери у нас 2 пъти по-малко, отколкото в ЕС
в. Монитор

В България делът на пенсионерите сред туристите е едва 10%, докато средно в ЕС е 20 на сто. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, представени в понеделник от Европейската комисия.

Две трети от почиващите в България пенсионери са българи, а 30 на сто са чужденците. Пенсионерите туристи в България осигуряват шест процента от приходите в сектора. През 2014 г. те са донесли 35,6 млн. евро на туристическата индустрия в нашата страна. Това представлява средно по 21 евро разноски за възрастните туристи дневно - с 13,6% по-малко, отколкото отделят останалите почиващи.

100 000 на ден правят каналджиите на бежанци
в. 24 часа

Поне 100 000 евро на ден е оборотът на каналджиите, които прекарват бежанци през България и Сърбия. Това показват изчисления на Института по балканистика на БАН, представени на кръгла маса за бежанците. Тя бе организирана от БОРКОР. Този оборот е изчислен при прекарването на 100 нелегални срещу 1000 евро средна тарифа на човек за преминаване през една държава, обясни д-р Бисер Банчев от института. Българите са първенци сред трафикантите на мигранти в Евросъюза според последното проучване на Европол. Нашите трафиканти са по-добри от египтяните, унгарците, иракчаните и косовците и ги изместват от нелегалния пазар. Нерядко обаче каналите се държат от българи, които живеят извън страната - главно в Италия, Австрия, Германия и Гърция.

България е в плановете на Кипър за транзит на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа
в. Труд

Изграждането на терминала за втечнен природен газ в Александруполис и интерконекторната връзка Гърция – България са сред приоритетните проекти от общ инвестиционен интерес на България и Кипър. Това стана ясно след срещата в Никозия на българския енергиен министър Теменужка Петкова с кипърския й колега Георгиос Лакотрипис, съобщи БНР. Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете страни в енергийната сфера и възможностите за доставка на кипърски природен газ до България. В кипърската столица се проведе и първото заседание на смесената българо-кипърска работна група в областта на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още