IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 гръцки острова въвеждат по-висок ДДС

Ставката за островите ще се увеличава поетапно

17:31 | 01.10.15 г. 1
6 гръцки острова въвеждат по-висок ДДС

От днес шест гръцки острова трябва да увеличат ДДС с 30%, съобщава АП. Мярката е част от изискванията на кредиторите на Гърция в замяна на третата спасителна програма в размер на 86 млрд. евро, припомня агенцията.

От няколко десетилетия Егейските острови, някои от които са отдалечени, малки и слабо населени, се радват на преференциална ДДС ставка, която е с 30 на сто по-ниска от стандартната за страната. Така властите смятаха, че поне частично компенсират по-високите транспортни разходи на населението при пътуванията до континенталната част на страната. Отделно се смяташе, че по-ниският ДДС предотвратява и обезлюдяването на островите, тъй като те са силно зависими от туризма и селското стопанство.

Заради реформите обаче преференциите за островите поетапно ще отпаднат. ДДС се вдига първо в Наксос, Миконос, Санторини, Родос, Парос и Скиатос. Останалите повече от 100 обитаеми острова ще ги последват на две „вълни“ - от 1 юни 2016 г. и след това от 1 януари 2017 г.

ДДС за повечето от стоките и услугите на островите се изравнява с този за континентална Гърция – 23%. Ставката за туристическите услуги се повишава от 5 на 13%.

Местните жители се опасяват, че мярката ще се отрази негативно на туризма и земеделието, които са основен източник на доходи на гръцките острови. Отделно това ще намали и покупателната способност на жителите на островите, включително и на пенсионерите.

Хотелиерите обмислят да си поделят увеличаването на ДДС с туристите, за да не изгубят клиентите си. Още не е ясно обаче как ръстът на ставката ще се отрази на следващия сезон. Фермерите пък очакват да намалеят поръчките за уникалните сирена, които се произвеждат на островите и повечето от които са защитени по силата на европейското законодателство.

Туризмът и корабоплаването са ключови индустрии за гръцката икономика и предишното правителство на Ципрас, което се съгласи с увеличаването на ДДС за островите, за да си осигури финансиране, не скри, че не харесва мярката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
"Заради реформите обаче..."Да, ама нуждата от реформи не се е "самопоявила случайно"... само защото реформите са вече видимо неизбежни и необходими.Ако дадена обикновенна ***, реши да провери на практика налагания чрез Херметизма във всяка псевдонаука фалшив втори принцип "Каквото горе-такова долу", и контролирано влезне в даден банков клон /поради невъзможност да ползва такъв на централна банка/, и поиска да изтегли красиво-голям необезпечен заем, такъв ще и бъде директно отказан!=> Нуждата от реформи е нормално следствие от напълно контролиран процесс... Следователно има конкретна и контролирана причина поради която се налага да се "случат" реформите вече задължително ;)а щом нещо се прави контролирано, значи то не е неизбежно самопоявило се!=> представянето на реформите като неизбежни и първопричинни е манипулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още