IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Вероятно техническа причина е намалила доставките на руски газ за Европа

През миналата седмица Полша съобщи, че получава по-малко природен газ от Русия, и спря потока за Украйна

14:16 | 15.09.14 г. 3
ЕК: Вероятно техническа причина е намалила доставките на руски газ за Европа

През уикенда доставките на природен газ от Русия, Беларус и Украйна се стабилизираха и върнаха до нивото от преди миналата седмица, коментира в традиционния обеден брифинг на ЕК в Брюксел говорителят на комисаря по енергетика в ЕС Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер.

По тази причина и от Комисията предполагат, че причината за намаляване на доставките е техническа, обясни още тя.

От ЕК са били в контакт с полските власти, които са съобщили за нормализиране на нивото на доставките. По тази причина още в петък са били възстановени доставките към Украйна.

Холцнер уточни още, че планираната тристранна среща в Берлин на 20 септември няма да се състои заради отказ от страна на Русия. Комисията работи и ще предложи нова дата, която да устройва всички страни, допълни още тя.

Припомняме, че през миналата седмица Полша спря да доставя газ за Украйна и съобщи за намалени количества природен газ, доставян от Русия. „Газпром“ отрече да има промяна в доставките за Европа.

Тогава от Европейската комисия обясниха, че ще анализират казуса и ще действат, съобразно това дали намаляването на потока е по икономическа или техническа причина. Холцнер категорично отказа да коментира дали има политически мотиви в намалените доставки на природен газ за Полша.

Припомняме, че заради спор за цената от началото на лятото „Газпром“ изцяло прекрати доставката на природен газ за Украйна. Киев обаче все още получава руски газ през реверсивни връзки с Полша, Унгария и Словакия. Най-големите количества идват от Словакия – 26,4 млн. куб. метра на ден. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Лавров в неофициален разговор:"Европейцам послали сигнал, что зима близко и что Газпром/Кремль вполне серьезны в своих намерениях довести газовый конфликт до конца. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
Patilan
преди 9 години
таз техническа причина да не продължи до другото лято, че тогава ще пада скачане по площадите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още