IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата е получила от Гърция официално искане за помощ

По всяка вероятност тя ще е за срок от три години, но за финансовия ѝ обхват не се споменава нищо

14:48 | 08.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата е получила от Гърция официално искане за помощ

Еврогрупата е получила официално искане от Гърция за трета спасителна програма в рамките на Европейския стабилизационен механизъм (ESM). Това съобщи Михел Рейнс, говорител на председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от Ройтерс.

Гърция е представила искане за 3-годишен кредит от ЕСМ, но в писмото си не е посочила конкретна сума, съобщи Ройтерс, позовавайки се на европейски източник, запознат с документа.  Източникът посочи, че е прекалено рано да се каже колко пари ще бъдат необходими на Атина от партньорите й от еврозоната, тъй като това зависи от оценката за влошаващата се икономическа перспектива и държавни финанси на страната, която трябва да бъде направена от институциите на кредиторите. 

Според Рейнс това искане ще бъде разгледано от  работна група на Еврогрупата още в сряда.

"Телеконферентната връзка на министрите на страните от  еврозоната, планирана по-рано, няма да се състои", добави той.

Гърция е изпратила искането си тази сутрин, както по-рано днес съобщи в речта си пред европейските депутати и премиерът на страната Алексис Ципрас.

Според различни източници срокът на програмата ще е тригодишен, но по отношение на паричния ѝ обхват не се споменава нищо. През миналата седмица обаче Международният валутен фонд (МВФ) изчисли в доклад, че до 2018 г. страната ще има нужда от още 50 млрд. евро.

Преди провеждането на референдума в неделя относно предложенията на кредиторите Ципрас се опита да внесе апликационно писмо за нова помощна програма за около 29 млрд. евро, но то не бе разгледано. Междувременно сумата се счита за недостатъчна вече, тъй като икономическото състояние на Гърция се влоши драстично заради затварянето на банките и контрола над капиталовия трансфер.

До четвъртък вечер Гърция трябва да подкрепи искането с подробен план за реформите в  икономиката на страната и мерките в замяна на заемите, предава и AFP, допълвайки, че засега Гърция е представила мерките само в общи линии. Европейските лидери ще проведат среща в неделя, за да решат дали планът е достатъчно добър.

Повече за Гърция можете да прочетете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 години
Трета програма???Cheat me once, shame on you, cheat me twice, shame on me.Какво ли се казва за 3тия път :), и да не вземе да пита френския министър дето толкова им се натяга на гърците "Абе момчета, от 3 пъти дали се става *****с"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Яко! хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
https://youtu.be/Zvl9N9GdraQ - финансовата "криза" в Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 8 години
Бабо Меркел, де така? - Тичам, Ципрас, за евра. А ти къде си се насочил? - Референдум съм насрочил, няма да гласуват с "Да". - А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска? - Срам не срам, но пак тогаз ще искам сбраното от тебе аз. - Аз пък няма да ти дам, пусти гръцки мързелан!(интернет хумор)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още