IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплащането на американските ръководители расте най-бързо от 14 години насам

Цифрите са публикувани след победата на Илон Мъск в гласуването на рекордното му заплащане от Tesla

17:48 | 16.06.24 г.
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Заплащането на ръководителите в САЩ е нараснало с най-бързия си темп от поне 14 години насам, сочат нови данни, които според критиците показват как набъбващите пакети с възнаграждения като този на Илон Мъск може да задълбочат социалното неравенство, пише Financial Times.

До момента през 2024 г. средното заплащане на главните изпълнителни директори на компаниите от S&P 500 е нараснало с 12%, сочат данните на ISS Corporate, част от консултантската компания Institutional Shareholder Services. За сравнение, средната заплата в САЩ е нараснала с 4,1% на годишна база, сочат официални данни.

Тази седмица Мъск си осигури победа при гласуването на акционерите за пакета му от възнаграждения на стойност 56 млрд. долара под формата на опции върху акции, най-големия в историята на САЩ.

Победата на Мъск – гласуването утвърждава пакета от възнаграждения, обявен за първи път през 2018 г., изпраща послание до ръководителите, че „тук небето е границата..., можете да печелите колкото искате“, казва Уилям Джордж, бивш председател на комисията по възнагражденията към борда на директорите на Exxon и бивш главен изпълнителен директор на Medtronic.

Заплащането на ръководителите „излиза от контрол“, отбелязва Джордж. „Това ще предизвика още по-голямо разделение в нашата страна между какво трябва и какво не трябва. Това е сериозно безпокойство за мен, тъй като смятам, че ще има загуба на доверие в компаниите“, допълва той.

Робин Феракон, главен изпълнителен директор на консултантската компания Farient, казва, че нарастващото възнаграждение на ръководителите до голяма степен се дължи на „компаниите, които искат да задържат главните си изпълнителни директори да не отговарят на обаждания от комисии по търсене на ръководни кадри на конкуренти“.

Пакетът от възнаграждения на Мъск е необичаен за главен изпълнителен директор, тъй като включва опции върху акции, свързани с много амбициозни цели, включително пазарна капитализация и приходи. Малцина други ръководители биха рискували цялото си заплащане с подобни амбициозни възнаграждения, счита тя.

Peloton, Nikola, LendingTree и Paycom Software са сред компаниите, които са предложили на главните си изпълнителни директори мегапакети с акции, но впоследствие цените на книжата им потънаха.

Джордж казва, че е „разочарован“ от големи инвеститори като BlackRock и Vanguard, които не вземат мерки срещу прекомерното заплащане на ръководителите си.

BlackRock и Vanguard, двамата най-големи институционални инвеститори в Tesla и най-големите компании за управление на активи в света, гласуваха за пакета от възнаграждения на Мъск в размер на 56 млрд. долара в четвъртък. Двете компании от години подкрепят бонусите за ръководителите. През 2023 г. Vanguard е подкрепила 96% от гласуванията за заплащането във всички компании, сочат данни на Diligent. BlackRock е подкрепила 91% от тези гласувания.

И двете компании обикновено подкрепят най-малко 90% от пакетите с възнаграждения в американските компании всяка година, сочат данните на Diligent. Само 1% от гласуванията за заплащането в компаниите от S&P 500 са се провалили от началото на годината, сочат данни на правната кантора Sullivan&Cromwell.

Представители на BlackRock и Vanguard са отговорили на молба за коментар, като са се позовали на политиките си за гласуване на заплащането, които целят да съобразят възнаграждението с представянето.

„Съществува ефект на заразата при заплащането на ръководителите. Един голям пакет от възнаграждения изглежда генерира друг“, казва Джил Фиш, преподавател в юридическия факултет на университета в Пенсилвания. Но след гласуването на Мъск „не мисля, че има голям ефект на заразата тук“, допълва тя.

„Гласуването на акционерите неизбежно ще изпрати смесено послание“, отчасти защото се връща към заплащане, предоставено през 2018 г., освен това Мъск е главен изпълнителен директор, който „е в своя отделна класа“.

„Би било много трудно да погледнем гласуването и да кажем, че знаем какво ще означава то за някои други ръководители“, допълва Фиш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още