IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз и недовършената му работа

Връщането на решаването на проблемите на национално ниво е голямата опасност за проекта, смята финансовият министър на Австрия Ханс Йорг Шилинг

15:48 | 19.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Euromoney Conferences</em></p>

Снимка: Euromoney Conferences

Налице е куп недовършена работа в Европейския съюз (ЕС), а един от въпросите, който трябва да бъде разрешен скоро, е мигрантският. Това коментира финансовият министър на Австрия Ханс Йорг Шилинг по време на форума на списание Euromoney за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), който се провежда във Виена.

„ЕС е силен в разговорите, но слаб в резултатите. Трябват резултати. Но имаме и голям проблем с прилагането на резултатите“, заяви той.

Шилинг визира проведените дискусии за създаването на единен банков съюз, за съюза на капиталовите пазари, за директивата за преструктуриране на банки и единния фонд за гарантиране на влоговете в Европа, като каза, че те все още не са факт въпреки разговорите, и затова работата по тях не е довършена.

Другият въпрос, който по думите на австрийския министър също може да остане нерешен, ако не бъде взет предвид, е мигрантският въпрос. Шилинг определи бежанците като по-големия проблем от Гърция, заради която европейските финансови министри се срещаха 21 пъти в рамките на година.

„Дали вътрешните министри ще се съберат толкова често на европейско ниво заради проблема на бежанците?“, попита риторично той и добави, че разходите на Австрия за интеграция на бежанците възлизат на около 1 млрд. евро.

По думите му неразрешените проблеми повдигат въпроси от ранга на това какво е бъдещето на ЕС, дали страните ще останат негови членки, на втора, трета или на друга скорост да се движи съюзът и др.

За една година в ЕС са влезли 1,5 млн. мигранти, като 1,3 млн. са се насочили само в три страни - Германия, Швеция и Австрия. Финансовият министър каза това на фона на въведения контрол по границите на Австрия в началото на седмицата.

„20 хил. души на ден прекосяват австрийската граница. Достигнахме лимита си, въпреки че някои само преминават. Това е проблем, който трябва да решим. Затова е нужно европейско решение на проблема в идните месеци“, призова Шилинг.

В коментара си той каза, че единният банков съюз е необходим за Европа, но той е недовършен, защото не всички страни са приели напълно директивата за преструктуриране на банки. В тази връзка Шилинг добави, че дискусията за създаване на единния фонд за гарантиране на влогове няма почва, преди да е приложена напълно директивата за преструктуриране. Шилинг не е против единния фонд, за разлика от Германия, но той трябва да стои най-отгоре,“да е на върха на напълно завършения единен банков съюз“.

Има трудности при хармонизирането на капиталовите пазари в рамките на ЕС, когато страна като Великобритания казва, че никога няма да се присъедини към еврозоната, каза още Шилинг по трудния въпрос със съюза на капиталовите пазари.

Финансовият министър на Австрия посочи, като едно от предимствата на монетарния съюз е еврото. „То само по себе си е успех“, каза той, но с известна загриженост.

По негови думи като цяло връщането на решаването на проблемите на национално ниво е голямата опасност за „проекта за мир, стабилност и създаването на международна политическа и икономическа сила – ЕС“. 

Коментарите на Шилинг идват на фона на добрите коментари за икономическата ситуация в по-голямата част от страните в ЦИЕ, които изказват участниците в конференцията на Euromoney, в сравнение с положението на развиващите се икономики, например.

„Преди години Австрия бе обвинявана, че има големи експозиции към ЦИЕ, но цифрите за растежа сега доказват, че няма поводи за притеснения“, каза Шилинг и добави, че за съжаление не сме решили всички кризи, съществуващи поне през последните 6 години, визирайки тежкото състояние на Русия, Украйна, Турция, Бразилия, Китай, основно заради които се опасяват пазарите в момента.

Унгария – неустойчив растеж, ако няма реформи в банковия сектор

В рамките на участието на финансовите министри на някои от страните в ЦИЕ по време на конференцията на Euromoney финансовият министър на Унгария Михали Варга заяви, че икономическият ръст в неговата страна би бил неустойчив, ако не бъдат извършени реформи в банковия сектор.

Страната е сред най-бързо растящите в рамките на ЕС, записвайки 3% ръст през 2015 г. Варга каза, че държавният дълг намалява за четвърта поредна година до под 76% от БВП, бюджетният дефицит е 2%, но растежът не би бил постигнат без увеличаване на кредита за частния сектор

„Растежът изисква повече банкови кредити, за да е устойчив в дългосрочен план“, коментира унгарският финансов министър и коментира, че правителството допринася за прочистването на банковите баланси, заразени от все още високото ниво на лоши кредити.

Например, държавата ще може закупи имоти от банките до 2017 г., и ще стимулира кредитното предлагане.

Варга загатна, че правителството може да продаде акциите си в държавната MKB още тази година. Планът за продажбата бе тя да се случи до 3 години.

Той коментира и решението на Унгария за емитиране на облигации, деноминирани в юани, като каза, че то ще бъде определено от пазарните условия, а обемът ще бъде зависи от търсенето, като интерес от инвеститорите в Азия и в частност – Китай, определено има.

Така финансовият министър описа роуд-шоуто на Будапеща в Азия, която иска да привлече китайските инвеститори. Унгария би била първата страна от Централна и Източна Европа, която ще емитира облигации в юани.

По въпроса с бежанската вълна, към който Унгария подхожда строго, Варга каза, че мигрантите не трябва да пречат на икономическото развитие на страните, в които идват.

Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Държавите, които са на границата на ЕС, като България, ще го отнесат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 8 години
Все още Европейската комисия (ЕК) е подведена да не зачита наличие на сгрешена европейска парична система.В условия на тази държавна грешка ЕК колкото повече работи да постигне обществен икономически растеж, толкова по-голям потенциал за кризи се развива и щетите са по-болезнени.Мнозина очакват политиците да ги спасят от актуални злини. Те са със заблуда. Политиците не могат да предотвратят тази лошотия, защото причината не е в тяхна компетентност.Спасението на ЕС е възможно чрез подобрявана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 8 години
Така се получава, когато има пълна липса на лидери с идеи и достатъчен интелектуален потенциал. Докато ЕГС е в ръцете на посредствени чиновници, резултатите ще са все по-плачевни. В крайна сметка това ще доведе до разпадане на съюза в най-добрия случай на две категории страни - първа и втора. Тези, които са за трета, като нас, ще ги изритат. Но не и от ОТАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още