IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите се споразумяха за бюджетните излишъци

Според постигнатите договорки Атина трябва да постигне през идната година първичен излишък от 0,5 на сто от своя БВП

07:35 | 11.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция и кредиторите се споразумяха за  бюджетните излишъци

Гърция и нейните кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейският стабилизационен механизъм и Международният валутен фонд) вече са на крачка от успешно приключване на преговорите са третата спасителна програма за закъсалата финансово страна. 

Според постигнатите договорки Атина трябва да постигне през идната година първичен излишък от 0,5 на сто от своя брутен вътрешен продукт, предава гръцката държавна агенция ANA във вторник сутрин, позовавайки се на правителствени кръгове. 

В текста на споразумението, което не надхвърля 30 страници, са включени реформите, които Гърция ще трябва да реализира до края на 2015 г. както и политиките, които правителството на страната ще прилага през следващите две години с цел постигане на поставените задачи. 

През 2017 г. първичният излишък, тоест бюджетното салдо с изключение на обслужването на дълга, трябва да се повиши до 1,75% от БВП, а през 2018 г. - до 3,5 на сто. За тази година страната обаче можело да си позволи дефицит от 0,25 на сто от БВП.

Същият базов сценарий предвижда свиване на БВП на Гърция с 0,5 % за 2016 година. През следващата 2017 страната трябва да се върне към икономически растеж, темпът на който, според прогнозите на преговарящите, трябва да е 2,3%.ю

"Договорено е също така, че през 2015 и 2016 г. няма да бъдат въвеждани нови мерки", твърди източник пред Ройтерс.

Източници на агенцията са заявили, че преговарящите все още не са постигнали съгласие за създаването на инвестиционен фонд, в който да се съберат 50 млн. евро от приватизационни сделки. Три четвърти от средствата във фонда трябва да бъдат използвани за рекапитализация на гръцките банки и за намаляването на дълга. 

Тези условия са част от предпоставките за програмата на стойност до 86 млрд. евро. 

Първоначалната "инжекция", която гръцките банки могат да получат след финализирането на преговорите по спасителния план и преди ЕЦБ да завърши стрес-тестовете на финансовите институции, е 10 млрд. евро. Това е заявил източник от еврозоната пред агенцията. Според него стрес тестовете няма да приключат преди октомври, а е видно, че те се нуждаят от помощта.

Темата за Гърция следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
Боян
преди 8 години
При съвременното счетоводство може да изкарат каквото си поискат за пред хората. То е ясно на всички, че сиртакито продължава още 2-3 години без проблем колкото и голям процент да си върнат от 86 милярда дето ще им дадът все ще им останат 20-30 милярда да изкарат 2-3 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
тва кат при американците, войни на корем и изведнъж имат най-ниския дефицит при Брикета, как става тая раота не знам ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
крас
преди 8 години
"Преговарящите все още не са постигнали съгласие за създаването на инвестиционен фонд, в който да се съберат 50 млн. евро от приватизационни сделки" !!!ЗА КАКВО ТОГАВА СА СЕ СПОРАЗУМЕЛИ?!МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ С ТАЗИ ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА НЕЩО ПЕЧЕЛИТЕ?!Нещата са ясни - върви се към нов МОСТОВ КРЕДИТ и плъзгане по спиралата на инфлацията!ПРОБЛЕМА С ЛИКВИДНОСТТА НА ЧАСТНИТЕ ГРЪЦКИ БАНКИ С ЧУЖДЕСТРАНННИ СОБСТВЕНИЦИ ОСТАВА!!Банковата ваканция се отлага до края на годината.Процедурата по налагане на СТРЕС ТЕСТОВЕ напрактика си е влизането на КВЕСТОРИ в тях.НЕЩО НЕ ВИ ЛИ НАПОМНЯ СЛУЧВАЩОТО СЕ С ЧЕТИРИТЕ ГРЪЦКИ БАНКИ С НАШАТА КТБ. Едва ли на Ципрас ще му стиска да приеме като ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАН ДЪЛГ дълга на тези ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИ и пълни с НЕСЪБИРАЕМИ КРЕДИТИ частни НЕГРЪЦКИ БАНКИ!!Къде беше надзираващият банките орган - ЕЦБ ?!ВАРУФАКИС САМО ТОВА ЧАКА - да обяви новият дълг за "ОМРАЗЕН"!!ИГРАТА СВЪРШИ. ЕВРОПА , А НЕ ГЪРЦИЯ Е ПРЕД РАЗПАД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Много ми е интересно как от дефицити над 10% ще постигнат излишък. До края на годината предвиждам бунтове и гражданско неподчинение на корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Успокоих се! Сега остава най-лесното"! Гърците да изпълнят договорките! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още