IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев и проруските бойци постигнаха мирно споразумение

Президентът на Украйна Петро Порошенко потвърди сделката

16:39 | 05.09.14 г. 9
Киев и проруските бойци постигнаха мирно споразумение

Украйна и бунтовниците в източната част на страната са подписали мирно споразумение, което влиза в сила в 15 ч по Гринуич днес (18 ч. местно време), съобщава Ройтерс, като се позовава на публикации в информационната агенция Интерфакс.

Интерфакс пък цитира източник, запознат с преговорите, но пожелал анонимност.

Президентът на Украйна Петро Порошенко също потвърди за постигането на споразумението по време на разговорите в столицата на Беларус Минск, в които участваха представители и на руската страна.

По-рано през деня имаше съмнения за постигането на сделка заради обстрела на югоизточния пристанищен град Мариупол в Украйна. Боевете край града предизвикаха нови опасения, че сепаратистите в източната част на страната се опитват да завземат стратегически позиции на брега на Азовско море и осигуряване на сухопътна връзка с анексирания от Русия Крим, пише FT.

Според последните данни над 3 хил. руснаци се бият редом със сепаратистите в Украйна. Русия отрича да е изпращала войници и твърди, че това са руски доброволци.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви снощи, че Русия не показва признаци за деескалация на кризата в източната част на Украйна, въпреки “мирните увертюри” през последните дни, които доведоха до разговори за прекратяване на огъня в Минск.

"Руските войски атакуват украинските сили. Руски танкове атакуват украинските сили. И докато говорим за мир, Русия не е направила и една единствена стъпка, за да направи възможно постигането на мир", коментира Расмусен, като допълни, че мирните инициативи на Москва са били “димна завеса”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Случаят Украйна е христоматиен пример на геополитика в чист вид, такава каквато е била и хилядолетия преди нас. САЩ организираха кризата за да притиснат Русия , която от 2007 г. започва да проевява открит стремеж за самостоятелност и неподчинение на единствената свръх държава.Вашингтон , след Сирия реши незабавно да накаже\"проявилия \" се виновник за назидание на другите.Да, ама не, както казваше един иначе талантлив български журналист. Де факто опонентите на Путин му направиха невероятна услуга издигайки го в ранг на лидер на антиамериканските настроения , предизвикани главно от безпардоността с която САЩ налагат волята си на целия останал свят. Санкциите ще го принудят да се обърне към вътрешните си резерви, а те съвсем не са малко и по неволя да обърне руския коръб към Китай , основния конкурент на САЩ за световен хегемон. Иначе кризата в Украйна тепърва ще разраства защото някой отвъд океана са решили че могат да воюват до последния украински войник срещу Русия!За сега резултатът е като че ли предизвестен, освен ако някой\"черен \" лебед на разбърка конците в голямата шахматна геополитическа борба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 9 години
...за датчаните..същи имах добро мнение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
"Интересно защо у нас се мълчи за ...".....................................................................Мисля, че става въпрос за пропаганда. Пропагандата е този инструмент, който ти позволява да представяш въоръжената борба срещу легитимната власт в Сирия , като законен акт на борба за човешки, политически и прочие права, да не се задълбочаваш във въпроси от къде се финансира бунта и от къде идват хората, воюващи с/у Асад и същевременно сходен процес и събития в Украйна, да се определят като терористична дейност и военно вмешателство във вътрешните дела на суверенна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Achtung
преди 9 години
kane той май е датчанин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 10
dakl
преди 9 години
Интересно защо у нас се мълчи за тъмнокожите " войници" във въоръжените сили на Украйна , за полските наемници -" доброволци", за частните американски армии и пр неудобни факти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
kane
преди 9 години
Расмусен само ми разваля доброто мнение за Норвегия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
многодобре
преди 9 години
Мир,въпреки усилията на фон Разедикойси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Риториката на Расмусен е с висок залог: 2% военни разходи на страните членки в алианЦа , задължително е наличието на достатъчно стряскащо "***" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
"Руските войски атакуват украинските сили. Руски танкове атакуват украинските сили. И докато говорим за мир, Русия не е направила и една единствена стъпка, за да направи възможно постигането на мир", коментира Расмусен, като допълни, че мирните инициативи на Москва са били димна завеса.Ало, бай Расмусен! Ами те сите танкове на украинска територия са "руски" бе! И /пак там/ живеят почти 6 милиона руснаци, как ги изброи точно, кои са украински, а кои-руски руснаци? леле, като се почнат тези *** натовски коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още