IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард разкритикува бавния напредък на Украйна

Ръководителят на МВФ заяви, че страната рискува да изгуби подкрепяния от фонда спасителен заем

20:24 | 10.02.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в сряда предупреди Украйна, че освен ако страната не пребори корупцията и не приложи обещаните реформи, рискува да изгуби водения от МВФ спасителен заем, който е от съществено значение за предотвратяването на колапс на икономиката, съобщава POLITICO.

"Обезпокоена съм от бавния напредък на Украйна към подобряване на управлението и борбата с корупция, както и към намаляване на влиянието на определени интереси при разработването на политики", заяви Лагард. "Без значителни нови усилия за засилване на реформите в управлението и преборване на корупцията подкрепяната от МВФ програма трудно може да продължи и да бъде успешна".

Изявлението на директора на МВФ идва след изненадващата оставка от миналата седмица на икономическия министър Айварас Абромавичус, който заяви, че представители на правителството осуетяват усилията за реформи в страната.

Правителството, водено от президента Петро Порошенко и министър-председателя Арсений Яценюк, е разкъсвано от вътрешен конфликт и отчита спад на подкрепата заради неспособността си да овладее корупцията.

"МВФ очевидно иска да увеличи натиска върху администрацията на Порошенко и Яценюк, тъй като фондът разглежда оставката на Абромавичус като потенциална повратна точка", пише Тимъти Аш, анализатор в инвестиционната банка Nomura. "Украинците не може да възприемат кредитите от МВФ и Запада за даденост, тъй като те идват със значителни и болезнени условия, свързани и с елита на Украйна".

Коментарите на Лагард доведоха до нов спад на украинската гривна спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
подозирам че нямаш представа какво представляваа мака наречения план ранът иначе надали щеше да пишеш такива глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Докато бъркат в дъто на Вова, ще им мятат по някоя стотинка. Но понеже всичко е бизнес, стотинката ще я мятат срещу най-добрите украински активи. Слушкаш, папкаш и си плащаш. Тука безплатен обед по братски няма....Идва МВФ, а с него украински вариант на плана Рънът, приватизацийка и даже валутен борд могат да им спретнат. Ама няма как, демокрацията иска жертви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
"Обезпокоена съм от бавния напредък на Украйна към подобряване на управлението и борбата с корупция, както и към намаляване на влиянието на определени интереси при разработването на политики", заяви Лагард. " Нямате представа какво Ви чака господа, другари, приятели УКРАИНЦИ! Сега "духът" ще излезе от бутилката и сами ще се погубите, освен ако....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още