IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов опит за мир в Украйна

Предложенията на Франсоа Оланд и Ангела Меркел все още не са известни

10:51 | 06.02.15 г. 2
<p>
	Лидерите на Германия, Украйна и Франция по време на срещата им в Киев късно снощи.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Германия, Украйна и Франция по време на срещата им в Киев късно снощи. Снимка: Ройтерс

Президентът на Украйна Петро Порошенко обсъди с президента на Франция Франсоа Оланд и канцлера на Германия Ангела Меркел пътищата за мирно уреждане на кризата в страната му, съобщават от пресслужбата на украинския президент.

По време на срещата Порошенко е потвърдил, че е важно да се приложи напълно споразумението от Минск за примирие, което беше постигнато в края на миналата година, но наскоро бе отхвърлено от бунтовниците в Донбас.

Украинският президент е акцентирал и върху необходимостта да се продължи процесът по размяна на пленници и в размирните региони да се проведат избори съгласно украинското законодателство.

Според Порошенко е необходимо да се предприемат сериозни стъпки за установяването на зона за свободна търговия в Луганск и Донецк и да се възстановят мерките за социална защита на населението.

Оланд и Меркел предприеха нова инициатива в опит за мирно разрешаване на конфликта в Украйна заради ескалацията на напрежението между правителствените военни сили и проруските сепаратисти в Донецка и Луганска области. През последните две седмици боевете се възобновиха, след като бунтовниците отхвърлиха примирието от Минск от миналия ноември. От април 2014 г. досега в конфликта са загинали над 5 300 души.

Лидерите на Украйна, Франция и Германия обаче не излязоха с обща декларация след срещата, отбелязва АП. Агенцията припомня, че на пресконференция в Париж Оланд обяви, че с Меркел подготвят ново решение на конфликта, което се основава на териториалната цялост на Украйна. Какво е това решение – остава неизвестно.

Днес Оланд и Меркел ще се срещнат и с президента на Русия Владимир Путин, за да обсъдят предложението им.

Външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков изразява готовност за конструктивен разговор. „Готови сме да разговаряме по конструктивен начин въз основа на постигането на определени договорености, които ще допринесат за цялостното стабилизиране на ситуацията, за създаване на преки контакти между официалните представители на Киев и Донбас, за по-ефективна работа на контактната група и за възстановяването на икономическите връзки между Украйна и югоизтока“, коментира Ушаков, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Разговорите се очаква да започнат около 17 часа московско време, като ще бъдат предшествани от консултация с представители на лидерите.

Според източници на агенцията Меркел и Оланд предлагат „замразяване“ на конфликта в Източна Украйна по модела на Приднестровието. От пресцентъра на украинското външно министерство отказват коментар, като посочват лаконично, че планът им се основава на примирието от Минск и осигурява „в известна степен децентрализация на Донбас“.

Вчера в Киев беше и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той посети страната заради намеренията на Вашингтон да осигурява оръжия за украинската армия. На пресконференция след срещата обаче Кери заяви, че се търсят дипломатически начини за разрешаването на проблемите.

"Ние не искаме конфликт с Русия, нито САЩ, нито Европа. Руската федерация трябва да използва подкрепата, която ние предлагаме за дипломатическо решение на ситуацията“, коментира той.

След разговор с премиера на Украйна Арсений Яценюк Кери коментира, че Вашингтон е готов да стане гарант за мира в източните части на страната. Той допълни, че Щатите ще предоставят гаранции за заем за Украйна в размер на около 1 млрд. долара и ще осигури още толкова, ако реформите продължат.

Кери беше уклончив по темата за възможността за военна помощ на страната. По думите му президентът на САЩ Барак Обама все още има съмнения и не е взел окончателно решение, още повече, че „никакви оръжия няма да поставят украинската армия на равна нога с руската“.

Според Русия ако САЩ решат да въоръжават украинската армия, напрежението в Донбас ще се засили.

Междувременно онлайн изданието euobserver.com съобщава, че Европейският съюз (ЕС) е включил в „черния“ списък със санкционирани лица още петима руснаци – един от зам.-министрите на отбраната, двама висши служители на министерството на отбраната и двама депутати, както и 14 украинци, замесени в конфликта в Донбас, и 9 юридически лица.

Според източници на изданието по-войнствено настроените държави от ЕС са предложили да се задействат санкции срещу военния министър на Русия Сергей Шойгу, зам.-министъра на външните работи Григорий Карасин и шефа на руската президентска администрация Сергей Иванов.

Разширяването на списъка със санкции предстои да бъде одобрен от външните министри на държавите от ЕС в понеделник. Вероятно още във вторник той ще влезе в действие, селд обнародване в Официалния вестник на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 9 години
Като не искате война свалете санкциите.След това референдум и цивилизована раздяла с областите които не искат в Украйна.Никакви щабове и никакви фронтови държави.Никакви ПРО и ядрени оръжия в Източна Европа никакви Американски бази в Европа.Ако не искате ще има война.И ще я загубите *** с ***.Вън САЩ от Европа вън вън вън работа тука нямат нито в Близкия Иток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 9 години
Като не искате война свалете санкциите.След това референдум и цивилизована раздяла с областите които не искат в Украйна.Никакви щабове и никакви фронтови държави.Никакви ПРО и ядрени оръжия в Източна Европа никакви Американски бази в Европа.Ако не искате ще има война.И ще я загубите *** с ***.Вън САЩ от Европа вън вън вън работа тука нямат нито в Близкия Иток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още