IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко договори помощ от САЩ за Украйна, но не и оръжия

Украйна ще получи 53 млн. долара, голяма част от които ще бъдат похарчени за военно оборудване, но Вашингтон не желае директно да въоръжава украинската армия

12:09 | 19.09.14 г. 13
<p>
	Президентите на Украйна и САЩ Петро Порошенко и Барак Обама по време на срещата им в Белия дом. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентите на Украйна и САЩ Петро Порошенко и Барак Обама по време на срещата им в Белия дом. Снимка: Ройтерс

Президентът на Украйна Петро Порошенко осигури 53 млн. долара помощ от САЩ за страната си, но засега американският президент Барак Обама отхвърля исканията на Киев за изпращане на оръжия, с които правителствените сили да се бият срещу сепаратистите в източните региони на страната, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Порошенко изнесе реч пред американския Конгрес, където обаче получи символична демонстрация на солидарност. По-късно Белият дом съобщи, че Украйна ще получи нова помощ в размер на 53 млн. долара. От нея 46 млн. долара ще отидат за военно оборудване, а останалите – за хуманитарна помощ.

"Моля ви, разберете ме правилно. Одеялата и очилата за нощно виждане също са важни, но никой не може да спечели войната с одеяла. Дори нещо повече – ние не можем да запазим и мира с одеяла”, каза Порошенко пред Конгреса.

Той си спечели овациите само на онези членове на Конгреса, които подкрепят въоръжаването на бившата съветска република и отново призова за военна техника – “смъртоносна и несмъртоносна”, от която Киев се нуждае.

В Белия дом Порошенко заяви пред репортери след разговорите си с Обама, че е доволен от нивото на сътрудничество. “Попитах президента дали ще засилим сътрудничеството в сектора за сигурност и отбрана и получих положителен отговор”, посочва той.

НАТО се опасява от задълбочаване на конфликта в Източна Украйна и се обяви против изпращането на оръжие в Украйна. Високопоставен представител на САЩ, пожелал анонимност, също коментира пред изданието, че на Украйна това оборудване, което получава, й е достатъчно.

В разговорите си с Порошенко Обама е подчертал, че е важно да се търси дипломатически изход от ситуацията в източноевропейската страна и е похвалил украинския президент за съдействието за установяването на крехкото примирие в страната.

Обама е изразил и готовността на Вашингтон да подкрепи Украйна в преговорите с Русия. Порошенко пък е предупредил, че Европа е в риск от "ужасна и невъобразима  война” въпреки двуседмичното примирие, което тече, пише и EUObserver.com.

Според Порошенко Русия има “империалистически начин на мислене”, който заплашва не само Украйна, Грузия или Молдова, но също така и страни от ЕС и НАТО, включително Полша, Румъния и България.

Той отбелязва обаче, че няма да се опитва да си върне Крим със сила и изразява увереност, че “народът на Украйна и народът на Русия имат достатъчно добра воля да дадат един последен шанс на мира".

Посещението на Петро Порошенко в САЩ и речта му пред Конгреса идват точно след “изтичането” на документ, в който се разкрива нова заплаха от руския лидер Владимир Путин. “Ако исках, след два дни руските войски могат да бъдат не само в Киев, но в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава или Букурещ”, е коментирал наскоро Путин пред Порошенко, поне според протокол от разговора между Порошенко и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който беше на посещение в Киев през миналата седмица.

След като тази информация беше публикувана в медиите, полският институт за външна политика Pism също публикува няколко потенциални сценария за развитието на  конфликта. Според института има 50 на сто шанс Русия още през октомври да започне нова офанзива в югоизточна Украйна, за да си осигури сухоземен път към Крим. Институтът оценява с 30 на сто вероятността Путин да се опита да отреже Украйна от Черно море до края на годината. Най-песимистичният сценарий е за пълномащабна инвазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
... трудно ми е да допусна, че е нещо различно от опит за шега. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
На мен ми плащат добре! Доволен съм! Твърда сума месечно за всеки ник.Има и премия за брой коментари.Не търси логика - няма! Явно нещата са явни! хахаха!Въпреки, че моят старец едно време ми казваша: "Нищо не е така, както изглежда!" хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
Аз не изпитвам никакви скрупули да осмивам действията и поведението на една жалка марионетка, проводник на интересите на глобални сили и играчи , които целят превръщането на Украйна в пепелище и колония. За връзка и картина от близкото бъдеще в Украйна, вместо кристална топка,може да ползваш някой видео-материал за Ирак, Египет, Либия и нататък по списък, да погледнеш резултата от подобни успешни проекти , на същите тези центрове за стратегическо планиране и контрол. Второ, което искам да отбележа е, че не се чувствам отговорен за нарушаването на добрия тон в диалога, тук във форума, дори считам че съм на последните места по подобен вид заслуги и в този ред на мисли най-учтиво ще ти препоръчам, да обърнеш внимание на собствените си обноски и употреба на квалификации по адрес на събеседници. Позицията си изразявам, единствено заради интереса, който имам по определена тема и удовлетворението от беседата с някой от съфорумците, а това за платените постове ... ;)) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Или нека бъдем демократични и да кажем така : Ти имаш властта над държава и да взимаш решения, държавата ти бива нападана от агресор. Виждаш обстановката каква е и отиваш и взимаш заем от 60 млн. при положение, че както се тръби навсякъде лихвите ще бъдат вдигнати. Нищо взимаш тази помощ и what would you do ? Пушки ли ще купиш, като народа няма какво да яде и знаеш, че агресора е в пъти по силен с военната техника, so what would you do ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
иначе картинката ти е добра .. :) Смачкан долар може би или dollar as a wolrd currency или може би save heaven is the dollar ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
тъй ти като си по умен дай ми тон за песен, аз отговарям само зад този nick. Какво според теб е "хуманитарна помощ" ммм ? И поне всички сме *** ти мислиш, че Украйна дори и със 100 $ милиона военна техника може да издържи поне 1 седмица на една руска инвазия ммм ? И пак повтаря вече за Nти път аз не пледирам за интелигентност. Просто следвам пътя на логиката не на "икономиката" ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
Lemon's
преди 9 години
До по-долните коментиращи,дано ви плащат добре, че е отврат след всяка статия да чета малоумието ви дори си мисля че сте един и същи човек зад тези никове...А по темата бих ви казал, че Украйна де факто е във война и естествено 46млн. ще отидат за военно оборудване иначе тези *** сметки дето ги правите 15 цента на човек няма да са имнужни ако не си защитят родинат...Не виждам никаква логика в писаниците ви явни опорни точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
мдам може пък да ги развърти с Goldman Sachs и те ше му обяснят как от 0,15 цента след 10 г. на всеки украйнец ше се падат по 100$ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
еми и аз ше му пляскам ако му продам пушки,а не одеала за 46 млн. ше го нагостя ше му дам и някой армаган и ха по живо по здраво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
Не се прави така : парите се влагат в нещо работещо и при 10% годишна възвращаемост , ето ти ги 15 цента на всеки украинец, на всеки 10 години, вместо да се облажат с по 15 цента еднократно, ... а пък те м/увременно украинците може да намалеят и средния доход на човек от инвестицията да се дигне ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още