IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви официално Русия за агресор

Решението разрешава на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии

16:28 | 27.01.15 г. 84
Автор - снимка
Създател
Украйна обяви официално Русия за агресор

След ескалацията на напрежението в последните дни в Донецка област Върховната Рада (парламентът на Украйна) прие по време на извънредно заседание декларация, с която обявява Русия за "страна-агресор", а т. нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации, предава Ройтерс.

За решението са гласували 271 от общо 419 депутати. За приемането му са били нужни 226 депутати, като нито един не е гласувал "против". То може да има международно-правни последици и дава основание на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии, предава агенцията.

"Правно признаване като държава агресор води до различни последствия, които са предвидени в резолюция на ООН от 1974 г.", заяви лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко и член на управляващата коалиция. 

"Върховната Рада признава Руската федерация за държава-агресор и призовава международните партньори на Украйна да не допускат безнаказаност на виновните за престъпления срещу човечеството, извършени от началото на руската агресия срещу Украйна. Призоваваме да бъде призната Руската федерация за държава-агресор, която всячески поддържа терористи и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, с което застрашава международния мир и сигурност, а т.нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации“, се казва в декларацията.

В неделя по време на Съвета за национална сигурност с участието на президента Петро Порошенко е било обсъждано прилагането в Украйна на санкциите, въведени от САЩ, ЕС и страните от Г-7 срещу Москва. Едно от решенията за "извънредни мерки по противодействие на руската заплаха и проявите на тероризъм, подкрепян от Руската федерация" е да бъде снабдена армията с ново оръжие и военна техника.

От началото на украинската военна операция в източния индустриален регион на Донбас правителството в Киев, но и западните политици, неведнъж обвиняваха Русия в подкрепа на въоръжените противници на режима в Донецкия басейн чрез доставки на оръжия. Също така многократно се твърди за наличие на „руска инвазия" в Украйна. Доказателства обаче досега не са намерени. Русия от своя страна отхвърля каквото и да е било участие в конфликта в Украйна.

Конфликтът в Източна Украйна продължава от април 2014 г. След революцията от февруари 2014 г. новото украинско правителство изпрати войски в Източния въгледобивен район на Донецк и Луганск, които се обявиха за независими "републики". В сраженията между армията и местни милиции според данни на ООН вече са убити над 5000 цивилни. В началото на декември двете страни се договориха за второ примирие в конфликта, но през януари сраженията отново се засилиха.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

81
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Даааа, нашите медии ни занимават от сутрин до вечер със събитията на червения килим, хм, пак червено, защо ли, уж не са комунисти и с Холивуд основно!Да ти се заповръща от оня очилатко, иначе добре играе, но като водещ на БТВ предоибед си е абсол'тен ***...%раст!Или пък иния дето одват облечени в нефтени дрехи и опънати по целулитните им крака!Няма, какво да се гледа по тия педерастки телевизии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 5 rate down comment 1
unclesambg
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=aHWHqj8g7Bk Това няма да го видите по новините - миротвореца Порошченко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 19 rate down comment 5
stefanL
преди 9 години
Лошо е че нашите медии са под американски и еврогеиски контрол неотразяват правдиво истинската ситуация в украйна! украйнците и американските наемници там избиват деца жени невинни старци само за да докажат своята "Хероям Сала" бандероси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 16 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Виж за да защитя нашите сънародници там бих отишъл! Без значение дали ще стрелям по руснаци, украинци или американци. Обаче тука платените ***, биха оставили нашите сънародници да измрат, само и само неговите любими Хамериканци да спечелят, там каквото си мислят, че искат да спечелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 12 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
По интересно е, Русия за какво ще обяви Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 16 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Как един очилат *** съсипа цяла една нация!Боже, пази Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
http://***.kla.tv/index.php?a=showportal&keyword=russisch&id=3851
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 16 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Ситуацията е непоносима, тъй като новата власт в Украйна не признава малцинствата. Това каза бесарабската българка Елена Петкова от Одеса по ТВ7.Тя е една от над 300 хил. българи, които живеят в страната."Искам българско гражданство заради преследване по национални признаци на рускоезичното население. Ставаме свидетели на мародерства и убийства. Ако това правителство остане, нищо добро не може да се случи. Искам да се обърна към българското Министерство на външните работи (МВнР) с молба да разгледат молбата ни за българско гражданство", каза Петкова. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Едва ли са ни питали и нас. М-тов, и П---вне-в обаче най вероятно са предугадили позицията на ЕС и са се навели преди да им кажат! За награда са получили бонбонка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Европейският съюз в изявление осъди Русия заради конфликта в Украйна и това ядоса новия премиер Алексис Ципрас.Той веднага се обади и изрази недоволството си, че становището е обявено без да се консултира с гръцката страна. В изявление главния секретар на премиера подчерта: Изявлението на държавните глави и правителствените ръководители , публикувани днес е направено, без да следва установения ред, за да се получи съгласието на държавите-членки и по-специално, без да осигури съгласието на Гърция."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още