IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви официално Русия за агресор

Решението разрешава на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии

16:28 | 27.01.15 г. 84
Автор - снимка
Създател
Украйна обяви официално Русия за агресор

След ескалацията на напрежението в последните дни в Донецка област Върховната Рада (парламентът на Украйна) прие по време на извънредно заседание декларация, с която обявява Русия за "страна-агресор", а т. нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации, предава Ройтерс.

За решението са гласували 271 от общо 419 депутати. За приемането му са били нужни 226 депутати, като нито един не е гласувал "против". То може да има международно-правни последици и дава основание на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии, предава агенцията.

"Правно признаване като държава агресор води до различни последствия, които са предвидени в резолюция на ООН от 1974 г.", заяви лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко и член на управляващата коалиция. 

"Върховната Рада признава Руската федерация за държава-агресор и призовава международните партньори на Украйна да не допускат безнаказаност на виновните за престъпления срещу човечеството, извършени от началото на руската агресия срещу Украйна. Призоваваме да бъде призната Руската федерация за държава-агресор, която всячески поддържа терористи и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, с което застрашава международния мир и сигурност, а т.нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации“, се казва в декларацията.

В неделя по време на Съвета за национална сигурност с участието на президента Петро Порошенко е било обсъждано прилагането в Украйна на санкциите, въведени от САЩ, ЕС и страните от Г-7 срещу Москва. Едно от решенията за "извънредни мерки по противодействие на руската заплаха и проявите на тероризъм, подкрепян от Руската федерация" е да бъде снабдена армията с ново оръжие и военна техника.

От началото на украинската военна операция в източния индустриален регион на Донбас правителството в Киев, но и западните политици, неведнъж обвиняваха Русия в подкрепа на въоръжените противници на режима в Донецкия басейн чрез доставки на оръжия. Също така многократно се твърди за наличие на „руска инвазия" в Украйна. Доказателства обаче досега не са намерени. Русия от своя страна отхвърля каквото и да е било участие в конфликта в Украйна.

Конфликтът в Източна Украйна продължава от април 2014 г. След революцията от февруари 2014 г. новото украинско правителство изпрати войски в Източния въгледобивен район на Донецк и Луганск, които се обявиха за независими "републики". В сраженията между армията и местни милиции според данни на ООН вече са убити над 5000 цивилни. В началото на декември двете страни се договориха за второ примирие в конфликта, но през януари сраженията отново се засилиха.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

71
rate up comment 12 rate down comment 3
stefanL
преди 9 години
Това е първата фаза ! Сега все още Русия е агресор когато войната стигне до границата на Полша ще обявят Русия за освободител ! Няма нищо лошо в това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
хахаха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 21 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
"Подозирам, че 90% от капиталетата тук, ако се смени вятъра ще станат комунисти, а ние с теб ще станем изведнъж презрени капиталисти."Бъди сигурен! Начело с бегеманчето - той ще е председател на комисията по разкулачването! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Щом е обявена Русия за агресор, айде ако може да им кажат нещо на въпреки да заповядат...... Те до сега нищо не можаха да им направят, та сега ли брате. Украйна щом са такива гяволи да дойде ЕС и САЩ и да им помогне срещу агресора да видим кво ше стане. Мисля, че 2014 тука в една статия беше, че НАТО цитирам ..."Нито една държава не иска да влиза в пряк военен конфликт с Русия" ..... Украйна просто нямат късмет, срещу тоя "агресор", ако агресора беше Полша или там Германия нещо можеше да се напрай по въпроса ама срещу тея надали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 17 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Ами то не е като да сме избирали между Русия и Германия, а между Германия и Франция и Англия. С цар от германски род. И което си е, си е-Франция и Англия не са ни дали добри условия за война. А и Хитлер ни е натиснал. Забравяш, че България има относително силно анти-фашистко движение. Основно от комунисти. Има ужасно много ***(Бранник, Ратник и разни подобни идиотщини), ама не смятам, че са били мнозинство. То и сега има убити от Бога, кво да правим. Смешното е, че съм чувал(нямам доказателства), че след 9ти септември изведнъж голяма част от тия бранници и ратници стават от първите членове на партията. Което няма нужда да го коментирам кво значи:) Подозирам, че 90% от капиталетата тук, ако се смени вятъра ще станат комунисти, а ние с теб ще станем изведнъж презрени капиталисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Ето ти го оригинала на вица:https://pp.vk.me/c624521/v624521972/9c65/IUMz_b2JKq4.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
А на нас кой ни е разказал играта, та сме се били на страната на Хитлер? И през 1941-ва тук е било пълно както и в момента с мераклии да воюват срещу Русия! Нали виждаш колко бабаити да затрият Русия има само в този форум? А после - олеле! Ние не искахме, накараха ни! Щото ако успеят наистина да подкокоросат киевските фашизоидни *** да провокират Русия да тръгне на запад, никой не знае къде ще се спре!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
А вица го пускам във фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 11 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Не обвинявам украинците, че са се били на страната на Хитлер(щото Сталин наистина им е разказал играта), ама ..."че украинската армия е освободила концлагера Аушвиц от нацистите"...егати шизофрениците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 21 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Изобщо, сега в Украйна и Полша много нови и чудни неща може да научи човек, като например, че украинската армия е освободила концлагера Аушвиц от нацистите и в същото време в Украйна 9-ти май - денят на победата срещу нацистка Германия е забранен за празнуване! Там сега празнуват денят на Степан Бандера и украинската SS дивизия "Галичина".Също така скоро научихме от едно изказване на украинския премиер в Германия, че Русия е нахлула в Украйна и Германия през Втората Световна Война - Фрау Меркел не гъкна по този повод - разбираме го като съгласие!Защо след това да не е възможно от най-високо място да се сипят всякакви го^вна по Русия - явно има достатъчно говнояди да вярват и да пригласят!Изобщо, светът нещо се обърка - както във вица, където Мюлер казал на Щирлиц:"Щирлиц, сънувах страшен сън! През 2014 г. Канцлер на Германия е жена, вместо факелни шествия в Берлин върви гей-парад, плащаме пари на евреите и ни командва един *** от Америка!!!"Направо си е страшно! Пхахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още