IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви официално Русия за агресор

Решението разрешава на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии

16:28 | 27.01.15 г. 84
Автор - снимка
Създател
Украйна обяви официално Русия за агресор

След ескалацията на напрежението в последните дни в Донецка област Върховната Рада (парламентът на Украйна) прие по време на извънредно заседание декларация, с която обявява Русия за "страна-агресор", а т. нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации, предава Ройтерс.

За решението са гласували 271 от общо 419 депутати. За приемането му са били нужни 226 депутати, като нито един не е гласувал "против". То може да има международно-правни последици и дава основание на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии, предава агенцията.

"Правно признаване като държава агресор води до различни последствия, които са предвидени в резолюция на ООН от 1974 г.", заяви лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко и член на управляващата коалиция. 

"Върховната Рада признава Руската федерация за държава-агресор и призовава международните партньори на Украйна да не допускат безнаказаност на виновните за престъпления срещу човечеството, извършени от началото на руската агресия срещу Украйна. Призоваваме да бъде призната Руската федерация за държава-агресор, която всячески поддържа терористи и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, с което застрашава международния мир и сигурност, а т.нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации“, се казва в декларацията.

В неделя по време на Съвета за национална сигурност с участието на президента Петро Порошенко е било обсъждано прилагането в Украйна на санкциите, въведени от САЩ, ЕС и страните от Г-7 срещу Москва. Едно от решенията за "извънредни мерки по противодействие на руската заплаха и проявите на тероризъм, подкрепян от Руската федерация" е да бъде снабдена армията с ново оръжие и военна техника.

От началото на украинската военна операция в източния индустриален регион на Донбас правителството в Киев, но и западните политици, неведнъж обвиняваха Русия в подкрепа на въоръжените противници на режима в Донецкия басейн чрез доставки на оръжия. Също така многократно се твърди за наличие на „руска инвазия" в Украйна. Доказателства обаче досега не са намерени. Русия от своя страна отхвърля каквото и да е било участие в конфликта в Украйна.

Конфликтът в Източна Украйна продължава от април 2014 г. След революцията от февруари 2014 г. новото украинско правителство изпрати войски в Източния въгледобивен район на Донецк и Луганск, които се обявиха за независими "републики". В сраженията между армията и местни милиции според данни на ООН вече са убити над 5000 цивилни. В началото на декември двете страни се договориха за второ примирие в конфликта, но през януари сраженията отново се засилиха.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 26 rate down comment 2
stanislavr
преди 9 години
Абе хора, вземете и прочете нещо из тоя интернет. Не сме 1938-а. Всеки има камера на телефона, ония пък и видеорегистратори във всяка кола. Четете и едните и другите и ще разберете истината, тя е една. И не се пънете с тия войни. Статистиката показва, че всяка следваща световна война започва с оръжията, с които е завършила предходната. В България няма да чуем и бум, просто ще го усетим като полъх. И който оживее ще плаче, че е оцелял в каменната ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 19 rate down comment 3
Българофил
преди 9 години
Нормалното е да са под наше ръководство.Иначе в мирни времена са добре за провеждане на съвместни учения и т.н.Не мога да разбера защото трябваше да са американски.Това си беше чиста провокация.Аз колкото и да не се кефя на Русия не бих искал да я дразним, защото е глупаво и нямаме никаква полза от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 21 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Защо да има такива бази? Нали има български военни бази-т.е. бази на НАТО тук? Защо да разрешаваме без бой на чужди войски да седят в България. Това и при соца го е нямало! След освобождеието го е нямало-имало е само офицери тук. И срещу кого са насочени? Единствените ни два съседа, дето да не са в НАТО са Македония и Сърбия. Не виждам коя от двете има сили да води атакуваща война, даже срещу нас. Кое му е нормалното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 12 rate down comment 8
Българофил
преди 9 години
То тия използват тези бази само за да дразнят руснаците.Принципно ние сме членове на НАТО и е нормално да има такива бази на наша територия, а не американски.От друга страна точно сега въобще не е момента да се нагнетява допълнително напрежение с такива ходове и би било пълна простотия, така че докато не свърши този конфликт и не измине някое и друго десетилетие съм с две ръце против.А за да не е съвсем без хич ако искат да направят вече съществуващите американски бази натовски които да са под българско командване.Струва ми се справедливо и нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 10 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Ами бой и от време на време някой за по 1-2 години в Плевен да преосмисли поведението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 36 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Я тука всички пишещи и четящи да ми цъкнат НАГОРЕ ако са били в казарма или НАДОЛУ ако не са. Ще разберем колко хора си имат идея какво е да си войник и команден ред, респективно поне близка идея какво е война и кои *** хабер си нямат, а само са гледали филми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 22 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Ае пичове, стига сте отговаряли на типове с никове "Лъско". Ясно е че не е лъскал калашника. Даже не си направих труда да им цъкам минуси на *** :DА по статията - ам пак нищо не се казва в нея. Това сега обявяване на война ли е или не е? Айде стига са шикалкавели киевските фашаги, не могат една война да обявят мъжката. Еах ги у пееурунгелите. Ако си мислят обаче, че нато ще им се притече на помощ открито, много се лъжат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 23 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
По същество, неща които не ги учите в учебниците-в зората на ВСВ западняците са смятали, че ролята на СССР трябва да се сведе само до захранване с ресурси на поляците. Смятали са, че СССР за друго не става(не ми се рови още из книгата, а я нямам на дигитален носител, та трябва търсенето на ръка да го правя). Трябва да се има предвид, че Хитлер е бил насочен срещу Москва и само играта на Сталин(ако някой ми сложи дори един минус ще почна с цитатите на Кисинджър) кара Хитлер да нападне първо Франция. В противен случай сега щяхме да водим тая беседа на немски(нямайте илюзии-Хитлер никога не е смятал да остави независима България). Западняците са много силни, когато трябва да дрънчат с оръжие. Но последните години(с едно голямо изключение-САЩ) всичките са свикнали да си бъркат в носа. Не виждам как ще понесат една война на тяхна територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 11 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Защото за повече от 45 дена и командващите нямат нерви:) Почват или да олабват и ефекта се губи или го обръщат на терор, от което пак се губи ефекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 23 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Що не повече? Искаш ли да се обзаложим, че кефала и Лъско не са яли бой, камо ли да са виждали как свистят куршуми?(второто и аз не съм виждал; което го преценявам като минус, но предвид доста от първото предвид какво съм тренирал не искам да разбирам що е второто). Нека малко да ни изравни акъла, стига са се мислили офисните плъхчета за прави във всичко и пред всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още