IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви официално Русия за агресор

Решението разрешава на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии

16:28 | 27.01.15 г. 84
Автор - снимка
Създател
Украйна обяви официално Русия за агресор

След ескалацията на напрежението в последните дни в Донецка област Върховната Рада (парламентът на Украйна) прие по време на извънредно заседание декларация, с която обявява Русия за "страна-агресор", а т. нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации, предава Ройтерс.

За решението са гласували 271 от общо 419 депутати. За приемането му са били нужни 226 депутати, като нито един не е гласувал "против". То може да има международно-правни последици и дава основание на властите в Киев да наложат санкции над действащите на украинска територия руски медии, предава агенцията.

"Правно признаване като държава агресор води до различни последствия, които са предвидени в резолюция на ООН от 1974 г.", заяви лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко и член на управляващата коалиция. 

"Върховната Рада признава Руската федерация за държава-агресор и призовава международните партньори на Украйна да не допускат безнаказаност на виновните за престъпления срещу човечеството, извършени от началото на руската агресия срещу Украйна. Призоваваме да бъде призната Руската федерация за държава-агресор, която всячески поддържа терористи и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН, с което застрашава международния мир и сигурност, а т.нар. Донецка и Луганска народни републики – за терористични организации“, се казва в декларацията.

В неделя по време на Съвета за национална сигурност с участието на президента Петро Порошенко е било обсъждано прилагането в Украйна на санкциите, въведени от САЩ, ЕС и страните от Г-7 срещу Москва. Едно от решенията за "извънредни мерки по противодействие на руската заплаха и проявите на тероризъм, подкрепян от Руската федерация" е да бъде снабдена армията с ново оръжие и военна техника.

От началото на украинската военна операция в източния индустриален регион на Донбас правителството в Киев, но и западните политици, неведнъж обвиняваха Русия в подкрепа на въоръжените противници на режима в Донецкия басейн чрез доставки на оръжия. Също така многократно се твърди за наличие на „руска инвазия" в Украйна. Доказателства обаче досега не са намерени. Русия от своя страна отхвърля каквото и да е било участие в конфликта в Украйна.

Конфликтът в Източна Украйна продължава от април 2014 г. След революцията от февруари 2014 г. новото украинско правителство изпрати войски в Източния въгледобивен район на Донецк и Луганск, които се обявиха за независими "републики". В сраженията между армията и местни милиции според данни на ООН вече са убити над 5000 цивилни. В началото на декември двете страни се договориха за второ примирие в конфликта, но през януари сраженията отново се засилиха.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 23 rate down comment 12
wenci
преди 9 години
Военната превратаджийска хунта се омазала до уши в лъжи и ***. И само търси провокации от всякакъв вид за да се закрепи на власт чрез ПОМОЩТА от запада=сащ+ЕС. А тази помощ защо ли е все на думи и безпарична?! също като нашето членство в нато - използваческо.Целта на това е - не да победи едната или другата страна, а поддържането на "жарта" колкото е възможно по-дълго време, за да се очертава глобално икономически ДЪНОТО И ВЪРХА.НО, върха много скоро ще падне и ще има друг, но не където е сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 23 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Дано не се стигне до там! Не мога да повярвам че има толкова много зомбирани хора и то на високи постове в политиката. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Определено! Нароиха се и нови в подкрепа. Явно *** са захлебели и работят по задачата. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 12
data
преди 9 години
Тоя конфликт ще изтласка Русия в Азия но в краткосрочен и средно срочен план нас ни чакат много, много, много проблеми . Освен ако Русия не стигне границата с Полша за една седмица :) и не се върне сама в Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 34
das
преди 9 години
За всички е добре проблема да намери най-после своето решение. Видяхме, че само със санкции среу агресора Русия не става работата. Време е за по-решителни действия от страна на НАТО и американците. Ние сме близо, може и нашите бази да се ползват, тъкмо да се тренира и нашата армия. Отделно, нали и американците скоро идваха на посещение у нас, явно вече се мисли по въпроса.Това е пътя, дръг път няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 28 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Много филмчета за супермен и Рамбо са гледали! :))))))) Ще се напишкат ако чуят масирани истински гърмежи . :))) За щастие американците са Рамбовци само в Холивуд и срещу африкански племена. :))))) Едва ли мислят да сражават с руснаци в Русия. Ще пратят пуделите на отстрел, а те ще ги насъскват отстрани. А после ще им съчувстват и нападат вербално Русия, че ги е избила като пудели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 7
deant
преди 9 години
Благодаря ти, въпреки някои наши различия, радвам се, че има още един здрав разум тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 27 rate down comment 6
data
преди 9 години
Това е възможно най-лошият за нас сценарии !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Събота и неделя спаха, днеска гледам активно се включват на правилните новини. То не бяха надъхани коментари, плюсове, минуси... Явно НПО-тата яко плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
Много надьхано говорят някои.Така е ,защото знаят,че за нищо друго ги небива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още