IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влоговете в гръцките банки се стопиха до 10-годишно дъно

Гърците са изтеглили около 23,8 млрд. евро от банковата система на страната през последните три месеца

10:06 | 27.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцките банкови депозити спаднаха до най-ниското си ниво за последните 10 години през февруари, след като политическата безизходица между правителството в Атина и кредиторите на страната повдигат все по-силно перспективата за възможното излизане на Гърция от еврозоната, предава Bloomberg.

Депозитите на домакинствата и фирмите са намалели с 5% през февруари до 140,5 милиарда евро, най-ниското ниво от март 2005 г. насам, показват данни на Централната банка на Гърция, оповестени в четвъртък. Гърците са изтеглили около 23,8 млрд. евро от банковата система за последните три месеца, което представлява 15 на сто от общата депозитна база.

Гръцките банки в момента са силно зависими от спешната ликвидна помощ на Европейската централна банка (ELA), за да се задържат на повърхността, докато вложителите бягат. Кредиторите на страната дадоха краен срок до понеделник на премиера Алексис Ципрас, избран през януари благодарение на обещанията си да сложи край на политиката на строгите икономии, в който той да представи достатъчно подробности за нов икономически план, за да ги убеди да освободят още средства от спасителните фондове, припомня агенцията.

„Онова, което е по-вероятно да видим в течение на следващите няколко седмици, е малко по-слабо намаляване на ликвидността", казва Джанет Хенри, главен икономист за Европа на HSBC Holdings Plc в Лондон, в телевизионно интервю за Bloomberg. „Ние трябва да станем свидетели на повече помощ от ELA, това е от съществено значение, за да се запази банковата система в състояние на платежоспособност. Те биха могли да дадат на Гърция малко свобода на действие, за да обявят своите предложения за реформи, да им дадат няколко лесни победи, които да могат да реализират през следващата седмица или две".

В сряда Европейската централна банка (ЕЦБ) за пореден път повиши размера на спешната ликвидност, която е предоставена на разположение на гръцките кредитори, съобщи източник от базираната във Франкфурт институция. Централната банка е увеличила размера на Програмата за спешна ликвидна подкрепа (Emergency Liquidity Assistance – ELA) до "малко над 71 млрд. евро".

Гръцкият индекс на банковите акции се свлече в четвъртък с 8,6%, докато бенчмаркът Athens Stock Exchange се сви с 3,4 на сто.

Гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, призна в реч в Лондон в сряда, че кризата се отразява на банковата система, като е „имало известен отлив на депозити поради несигурността".

„Истината е, че от 20 февруари насам имаше някакви, да речем, недоразумения, които причиниха проблеми, особено такива, свързани с ликвидността на банковата система в Гърция, а и тази изобщо в гръцката икономика. През последните дни изглежда, че това може да бъде поправено“, заяви и в интервю за Investor.bg Христос Кацанис, финансист с 15-годишен опит в българския банков сектор и бивш изпълнителен директор на Обединена българска банка.

Същевременно и Кацанис призна за проблеми. „По-голямата част от хората имат сериозни икономически проблеми, или защото са останали без работа, или защото техните заплати и пенсии са спаднали драстично. Не е лесно да се процедира с допълнително намаление на заплати и пенсии. Основната причина е, че хората на практика вече нямат никакви пари“, каза той.

И докато висши гръцки представители, включително Стурнарас и министърът на финансите Янис Варуфакис твърдят, че депозитите в банковата система се стабилизират след споразумението от 20 февруари, което удължи кредитната програма на страната до края на юни, изходящите парични потоци отново се възстановиха през миналата седмица, когато около 1,5 милиарда евро са напуснали системата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
tetris12
преди 9 години
10 годишното дъно може да стане и 20 годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Много ми е интересно останалите 140 милиарда как се задържат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
ceneto
преди 9 години
да бре тия гърци са изтеглили депозити от една стабилна система и са ги вложили в друга такава, но нищо чудно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Сигурен съм, че има гръцки депозити в България, но въпросът е колко са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
data
преди 9 години
Е да , естествено че има гръцки депозити . Иначе трябва да се търси друго обяснение за растящи депозити при спадащи лихви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Къде ли е отишил този кеш? В Буканбанк? В български банки? В Швейцарски банки? Да не се окаже, че ръста на депозитите в българските банки се дължи на гърците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още