IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличава размера на спешната помощ за гръцките банки с още 1,2 млрд. евро

Общата стойност на Програмата за спешна ликвидна подкрепа вече надхвърля 71 млрд. евро

19:30 | 25.03.15 г. 8
ЕЦБ увеличава размера на спешната помощ за гръцките банки с още 1,2 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) за пореден път е повишила размера на спешна ликвидност, която е предоставена на разположение на гръцките кредитори, съобщи източник от базираната във Франкфурт институция.

Според информацията на Ройтерс централната банка е увеличила размера на Програмата за спешна ликвидна подкрепа (Emergency Liquidity Assistance – ELA) до "малко над 71 млрд. евро".

Като се има предвид факта, че таванът за последно бе покачен до 69,8 млрд. евро, ЕЦБ е разширила тавана на финансиране с повече от 1,2 млрд. евро.

Сумата е повече от три пъти по-голямата от 400-те млн. евро, отпуснати на 19 март. Седмица по-рано пък, на 12 март, ЕЦБ повдигна лимита с 600 млн. евро, след като преди това на 5 март бе отпуснала 500 млн. евро.

Въпреки това цифрата е значително под инжекцията от 3,3 млрд. евро, предоставена на 18 февруари и от 5-те млрд. евро, влети на 12 февруари.

За момента гръцките банки не са използвали цялото финансиране по ELA, като свободната ликвидност е около 3 млрд. евро, посочва източникът пред Ройтерс.

ЕLА е специализиран инструмент за подпомагане на банките, които нямат достъп до набирането на средства от пазарите. Ако кредиторите в една страна загубят достъп до нормалното финансиране от ЕЦБ, ЕLА ce явява последната възможност за набавяне на необходимата ликвидност.

Специалното финансиране е от решаващо значение за съдбата на гръцките банки, а оттам и за съдбата на страната, след като през миналата седмица ЕЦБ окончателно спря да приема гръцки облигации в замяна на финансиране.

За отпускане на заеми над определени количества Гръцката централна банка трябва да информира Изпълнителния съвет (ИС) на ЕЦБ, че планира да използва ELA. Ако две трети от 25-членния ИС кажат не, то тогава единствената опция пред Атина ще е напускане на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Според мен основният проблем е, че за да излезе Гърция от еврозоната ще не ще трябва да си върне драхмата или да си измисли каквато и да е там своя валута. Тази валута едва ли ще стане свободно конвертируема на мига. И с какво ще си купуват гърците ПЕТРОЛ, например през това време? А нали се сещаме, че без петрол за 2 седмици икономиката им ще спре НАПЪЛНО. Единствената валута, с която ще може да се купува петрол ще влиза с туристите, а докато сезона не е започнал ще става дума за много ограничени количества. Без да говорим, че Гърция е нетен вносител на страшно много неща, включително о електричество. По тази причина си мисля, че излизането на Гърция от еврозоната може да стане само по два начина. Или ще отнеме дълго време (поне 2 години), или ще стане чрез взрив, който ще е толкова мощен, че ще заплаши съществуването на самата държава. Да се опитаме да си представим какво би се случило в държава, в която месеци наред няма пари за пенсии и заплати на държавни служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
В Брюксел много добре знаят на кого и защо ги дават тези пари. Цялата работа е който има евраци да си ги спаси, който няма ще му е все тая дали ще е евро или драхма. те паричките просто ще минават през него без много много да се задържат. А дълговете? - те ще се изплатят както винаги чрез вносни нискокачествени стоки. За по-заможните ще има скъпи стоки, а за останалите - ГМО и всякакви други европейски, американски, турски, китайски, тайландски ***. Така мобилните богати хем няма да загубят евро, хем бедничкия средностатистически грък почти няма да усети кризата, защото основните му човешки нужди ще бъдат задоволени с най-големите *** от храна, през дрехи до всякакви други супер евтини стоки и услуги..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
И какво излиза , че изнесените депозити + несъбрани данъци + надлимитни харчове към правителството е над 70милиарда Е ?И това се смята за временен дълг , ама може да се пише към постоянния едни 100милиарда. От Брюксел все още се чудят - може ли да се спаси такава страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
marto76
преди 9 години
А какво се случва с подразделенията на тези гръцки банки в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
tonibg
преди 9 години
Е те ЕЦБ, защо да не раздават заеми, все пак си печатат парите сами, пък ако някой им върне нещо...добре дошло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Хахаха, егати иронията! Да бяха я кръстили с още едно "L"ELLA!!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Спасяват парите на богатите гърци, преди да я изтърбушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още