IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция спечели сделка за изграждане на подводници в Австралия за 39 млрд. долара

Френската оферта беше предпочетена пред тези на японските компании Mitsubishi Heavy Industries и Kawasaki Heavy Industries

13:50 | 26.04.16 г. 8
<p>
	Модел на подводница Shortfin Barracuda по дизайн на френската компания DCNS Group. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Модел на подводница Shortfin Barracuda по дизайн на френската компания DCNS Group. Снимка: Архив Ройтерс

Френската държавна компания DCNS Group спечели търга в Австралия за изграждане на 12 подводници на стойност 50 милиарда австралийски долара (39 милиарда щатски долара), съобщи Bloomberg. Френската оферта беше предпочетена пред тези на японските компании Mitsubishi Heavy Industries и Kawasaki Heavy Industries, както и на германската Thyssenkrupp.

DCNS ще изгради флота в Аделаида, като проектът би трябвало да създаде около 2 800 работни места, заяви премиерът Малкълм Търнбъл, който отива на избори през юли.

Резултатът е двоен удар за Япония, която видя в потенциалната сделка възможност да отвори отбранителната си индустрия, две години след като властите в Токио вдигнаха десетилетната забрана за износ на оръжия. Премиерът Шиндзо Абе искаше да подсили отношенията си с Австралия – партньор на САЩ, докато Китай се фокусира върху по-стабилно военно присъствие в региона.

“Геополитическите предимства на подсилването на отношенията с Япония не бяха достатъчни, за да се преодолеят търговските и техническите предимства на френската оферта”, казва Марк Томсън, анализатор в Австралийския институт за стратегическа политика в Канбера. По думите му сега Австралия трябва да намери начин да поддържа конструктивна стратегическа връзка с Япония.

Като партньор на САЩ в сферата на отбраната и същевременно икономически партньор на Китай, Австралия трябваше да пази крехкия баланс между двете държави. Напрежението в Западния тихоокеански регион обаче се увеличава, тъй като Китай има претенции към над 80% от Южнокитайско море, където строи изкуствени острови и писти. Освен това Пекин има териториални претенции към острови в Източнокитайско море, за които Токио твърди, че са японски.

Тези териториални и акваториални спорове водят до засилване на отбранителния капаците в Азия, като по оценка на австралийските власти от февруари половината от подводниците в света ще бъдат базирани в Индийско-тихоокеанския регион до 2035 г. Тогава властите потвърдиха решимостта си да изградят 12 нови подводници, които ще могат да се използват в началото на 30-те години.

„Френската оферта имаше качествата, които най-добре пасват на уникалните нужди на Австралия“, каза премиерът Търнбъл. „В рамките на проекта австралийски работници ще изграждат австралийски подводници с австралийска стомана“, допълни той.

Франция се постара да спечели търга, като министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан прекара близо седмица в Австралия през февруари, а президентът Франсоа Оланд ще посрещне австралийски представители на държавна вечеря във вторник.

„Френската оферта включваше великолепно сензорно представяне и стелт характеристики, както и обхват и издържливост, близки до подводниците Collins Class“, каза министърът на отбраната на Австралия Марис Пейн. Collins Class са остарелите подводници в Австралия, а новите ще бъдат Shortfin Barracuda, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 8 години
При въоръжените формирования е много важно да има приемственост при смяна на поколенията и техниката, без загуба на способности, защото после наваксването е много скъпо и трудно. Никой не може да гарантира каква ще е политиката на Индонезия през 2035 година. Мислиш ли, че Гърция щеше да получи подобни траншове от ЕС и МВФ, ако беше с оголен *** като нашия и изпълняваше всякакви нареждания от което и да е посолство. Въобще нещата са като с презерватива, по-добре да го имаш и да не ти трябва, от колкото да нямаш............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 8 години
nobel не схващам добре идеята ти :) Подводниците които Австралия закупува са насочени като противовес по скоро на подобни покупки от страна на Индонезия, която си пазарува съвсем модерни руски подводници и самолети. За мащабите в този регион, те са си направо съседи с Австралийците, при това говорим за най-голямата мюсюлманска страна в света с над 200 милиона население, 4-та по този показател в света. В статия ясно е посочено, че "по оценка на австралийските власти от февруари половината от подводниците в света ще бъдат базирани в Индийско-тихоокеанския регион до 2035 г" тоест кенгурата действат превантивно. Не знам дали знаеш, но през 80-те дори България със скромния си излаз на Черно море е разполагала с 4 подводници, а Австралия която, де факто си е остров имащ хиляди километри брегова линия с тези 12 подводници е на санитарния си минимум. Отбранителни способности се създават много бавно, независимо от количество пари с които разполагаш, там нещата трябва да се гледат дългосрочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Ти направо ме разби и ме накара да прочета цялата статия. Беше си изживяване, защото по-просто нещо не бях си правил труда да чета скоро. Но простот...ията се развива и напредва. Аз отначало се бях позачудил малко като за какво са и необходими на Австралия тези, както ти казваш дизел-електрически, ама то в статията си е написано повече от пределно ясно - за да се бранят от най-големия си икономически партньор в момента - Китай. Защото Китай бил имал претенции за едни острови в Южнокитайско море, а Южнокитайското море си е направо във втората утроба на Австралия, която с тия, как беше - дизел-електрически ще може да защити националното си достойнство и да покаже на китайците кенгуру боб яде ли. Невероятно. Никога нямаше сам да се сетя за това. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО. Страхотен полет на мисълта. Както казва един приятел - ПЪЛНО БЕЗУМИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 8 години
Американците не правят дизел-електрически подводници( подводния им флот е само от ядрени ), а руснаците са политически неудобни за австралийците. Колкото до качествата на френските: http://***.pan.bg/view_article-58-336236-30-godishna-frenska-podvodnica-potopi-samoletonosach-na-SASht.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
добре, а след като уж амерските и руслямистките са най-добри що тях ги няма в списъкот ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"Модел на подводница Shortfin Barracuda по дизайн на френската компания DCNS Group."И какво една баракуда излиза близо 4 милиарда долара ли ? - ако е атомна с ядрено оръжие може ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още