IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната IPO активност бележи най-слабото си тримесечие от 2009 г.

Според доклад на EY през първото тримесечие на 2016 г. са реализирани 167 първични публични предлагания за общо 12,1 млрд. долара

17:22 | 22.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалната активност в сферата на първичните публични предлагания (Initial Public Offer, или IPO) се забавя значително през първото тримесечие на 2016 г., като 167 компании са привлекли общо 12,1 млрд. долара, сочи доклад на EY. Това представлява най-слабото първо тримесечие от 2009 г. насам със спад от 39% на обема и от 70% на общия капитал спрямо същия период на миналата година.

Опасенията за забавяне на световната икономика, засилената волатилност, понижаващите се цени на петрола и текущите сътресения на фондовите пазари са допринесли за бавния старт на годината. Слабата активност се вижда в Америка, Азиатско-тихоокеанския регион и Европа, Африка и Близкия изток и Индия за разлика от предишните тримесечия, когато слабите резултати на някои пазари се компенсираха от по-доброто представяне на други места.

Предвид факта, че IPO-тата са изключително чувствителни към волатилност и отрицателни икономически настроения като цяло, подходът е по-скоро на изчакване и въздържане. Емитентите изчакват пазарните условия да се подобрят или търсят алтернативи – например сливания и придобивания, които макар също с по-слабо представяне спрямо звездните си резултати през 2015 г. в момента са с по-добри резултати от IPO-тата.

Този подход на изчакване се вижда в намаляването на дела на подкрепените от частен капитал и рисков капитал IPO-та на световно ниво – спадът е в размер на 80% за първото тримесечие на годишна база по брой сделки.

Технологичните IPO-та също са по-малко в сравнение с първите три месеца на 2015 г. (спад от 24% на глобално ниво). В САЩ няма първични публични предлагания в сектора за първото тримесечие, тъй като технологичните компании и техните инвеститори преди IPO изчакват да реализират оценката си за компанията на по-късна дата.

В допълнение на това спадът от 70% на привлечения глобален капитал през първото тримесечие на 2016 г. показва, че размерът на сделките също е по-малък – медианният размер на основните глобални пазари е намалял с 30% на годишна база. Компаниите реализират по-малки IPO-та, очаквайки възможни допълнителни предлагания, когато пазарът се подобри.

Капиталът, привлечен чрез IPO-та в САЩ, се е понижил с 88% през първото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на миналата година, достигайки до 753 млн. долара. Броят на сделките е спаднал със 71%, като е имало само 10 първични публични предлагания – всички в сектора на здравеопазването.

В Азиатско-тихоокеанския регион обемът на IPO-та се е понижил с 31% до 102 сделки, а привлеченият капитал – с 55% до 6,6 млрд. долара за периода. И все пак регионът остава най-активният, формирайки 61% от световния IPO обем.

В Европа, Близкия изток, Африка и Индия привлеченият капитал също отчита сериозен спад от 76% до 4,7 млрд. долара на годишна база, а броят на сделките се е понижил с 43% до 51 IPO-та. London Main Market и Alternative Investment Market са били водещите пазари в региона за IPO-та през първото тримесечие, формирайки 47% от европейските сделки и емитирайки 2 от 5-те най-големи сделки на глобално ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още