IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Xiaomi няма да е скоро

Китайската компания планира да произвежда смартфони от високия клас, коментира главният изпълнителен директор Лей Дзюн

09:10 | 05.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Китайският производител на мобилни телефони Xiaomi не планира първично публично предлагане (initial public offering, или IPO) скоро. Това коментира главният изпълнителен директор на компанията Лей Дзюн пред репортери преди началото на Конгреса на Народната партия в Пекин, пише Bloomberg.

Той иска IPO-то на Xiaomi, която се оценява на 45 млрд. долара, да бъде естествен процес и отбеляза, че вече де факто контролира седем публични компании.

Въпреки че не говореше за листване, Дзюн заяви, че „няма да е в момента“. Помолен да дефинира „в момента“, той само се усмихна, без да отговаря.

Xiaomi е един от най-скъпите китайски стартъпи през последните години, след като неговият растеж му осигури 1,1 млрд. долара през 2014 г. от инвеститори, измежду които GIC Pte., All-Stars Investment Ltd. и руската DST. Въпреки това делът на Xiaomi спада заради конкуренти като Huawei – водещият бранд в страната през четвъртото тримесечие на 2015 г.

Дзюн разкри, че Xiaomi планира да произвежда смартфони от високия клас. От началото на месеца компанията започна да продава новия модел Mi5 по цена 1 999 юана (307 долара).

Миналата година Xiaomi продаде над 70 млн. смартфона, като се размина с малко със заложената цел за 80 млн. Това накара Дзюн да се фокусира върху разработките в сферата на роботиката и виртуалната реалност.

По време на годишната среща на законодателната власт в събота Дзюн заяви, че вярва, че ще има нова инерция за мобилните продукти и услуги и че най-обещаващият напредък ще бъде в селските райони, след като покритието на 4G мрежите се разшири и цените на смартфоните от високия клас паднат.

Запитан дали Xiaomi проявява интерес към производството на автомобили – бизнес, в който други китайски компании, измежду които Baidu, навлязоха, Дзюн отговори, че в момента няма подобни планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още