IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Бразилия навлезе в рецесия

Икономиката на страната се е свила с 1,9% през второто тримесечие спрямо предишните три месеца

16:16 | 28.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Бразилия навлезе в рецесия, след като новообявените официални данни показаха, че икономиката на страната се е свила с 1,9% между април и юни спрямо предишните три месеца, съобщава ВВС.

В сравнение със същия период през миналата година икономиката се е свила с 2,6%, обяви държавната статистическа агенция.

Анализаторите очакваха свиване, но данните са много по-лоши от прогнозираните.

Страната, която е седмата най-голяма икономика в света, отчита рязко забавяне на икономическия си растеж през последните години.

Това отчасти е в резултат на ниските цени на суровините и мудния икономически ръст на световно ниво.

По-високите лихвени проценти също се отразиха на потребителските разходи, важен елемент от бразилската икономика.

През второто тримесечие разходите на домакинствата са спаднали с 2,1% в сравнение с предишните три месеца, след като безработицата достига най-високите си нива за последните пет години, а потребителските цени са скочили с около 9% за 12 месеца.

Най-големият спад отчита промишленият сектор, като строителството отчита понижение от цели 8,4%.

Транспортът, пощенските услуги, финансовите услуги и застрахователният сектор също отчитат сериозни спадове на продукцията.

Инвестициите са се понижили с 8,1%, спадайки за осмо поредено тримесечие в най-дългата подобна серия от началото на статистическите данни през 1996 г., съобщава още CNBC.

Статистическата служба коригира и данните за икономическия растеж за първото тримесечие до спад от 0,7%, след като през май обяви, че понижението е от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още