IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petrobras е заплашена от рекордна глоба за над 1,6 млрд. долара в САЩ

Сключването на споразумението по мащабния корупционен скандал ще се проточи две-три години, смятат източници

12:46 | 18.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилската петролна компания Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) може би ще трябва да заплати рекордни глоби от минимум 1,6 млрд. долара за уреждане на обвинения в корупция, по които в момента САЩ водят разследване. Това е заявил източник, получил информацията от адвокатите на компанията пред Ройтерс.

Очаква се държавната компания да се изправи пред най-високите санкции, налагани някога от американските власти за корупция, сочи информация от лице, запознато с въпроса. Сключването на официално споразумение, за да се разреши конфликтът, вероятно ще отнеме между две и три години, смята още източникът.

Други два източника с директна информация по въпроса са заявили пред Ройтерс, че процесът по подписването на споразумението вероятно ще продължи няколко години, а сумата по него ще е „голяма“, без да уточнят конкретна цифра. 

И трите източника, пожелали анонимност, подчертават, че това са предварителни оценки на санкциите. Petrobras все още не е започнала преговори по подписване на споразумението с американските власти, чието разследване вероятно е в начален етап. 

Досега най-голямата глоба, налагана от Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията за ценни книжа и фондови борси, по такива обвинения, е била през 2008 година при споразумението с германския промишлен гигант Siemens. Той се съгласи да плати 800 млн. долара за уреждане на обвинения, свързани с ролята му в подкупна схема. Концернът плати почти същата сума и на германските власти.

Припомняме, че през ноември Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Securities and Exchange Commission, или SEC) изпрати призовка да Petrobras с искане за информация относно разследванията на задълбочаващия се корупционен скандал, в който са впримчени топ мениджърите на фирми и висши политици в Бразилия. Според хора, запознати с въпроса, Министерството на правосъдието, което може да повдигне наказателно обвинение, също разследва компанията.

Дейността на Petrobras попада под юрисдикцията на САЩ, тъй като акциите на компанията се търгуват на територията на страната. До неотдавна бразилският енергиен холдинг беше най-голямата чуждестранна компания, представена на фондовата борса в Ню Йорк. 

Припомняме, че Petrobras реализира сериозен срив на своята печалба през второто тримесечие на годината, като записа спад от близо 90 на сто спрямо предходното тримесечие.

Миналия месец стана ясно, че бразилската нефтена компания ще плати 1,6 млрд. реала (508 млн. долара) за уреждане на данъчен спор с бразилските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още