IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ глобяват Total с 400 млн. долара

Компанията сключи сделка с властите заради спорни практики и възможен подкуп в Иран

23:18 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Бившият главен изпълнителен директор Кристоф дьо Маржери вече е обвиняем. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Бившият главен изпълнителен директор Кристоф дьо Маржери вече е обвиняем. Снимка: Ройтерс

Съединените американски щати ще „отхапят“ от френския петролен концерн Total близо 400 милиона долара. Министерството на правосъдието и Комисията за ценните книжа и борсите (SEC) обвиняват групата, че е подкупила влиятелен ирански служител между 1995 г. и 2004 г. с общо около 60 млн. долара, за да получи производствени лицензи за находища на нефт и газ. В САЩ такива извършени в чужбина престъпления се преследват в рамките на "Закона за чуждестранните корупционни практики". Освен това Total е листната и на борсата в Ню Йорк, припомня Ройтерс. 

„Total е направила незаконни плащания, за да се докопа до бизнес в Иран", каза в сряда  ръководителят на офиса на SEC в Ню Йорк Андрю Каламар. „Сега Total трябва да предаде всичките си печалби от корупционното си поведение и на всичко отгоре да добави и неустойка".  SEC ще касира 153 млн. долара, а останалите 245 милиона долара ще отидат в касата на Министерството на правосъдието. В допълнение групата трябва да затегне вътрешния си контрол за превенция на корупцията и ще бъде поставена под наблюдение от независим инспектор в продължение на три години. 

В САЩ е често срещано явление компаниите да участват в подобни споразумения със съдебната власт с цел да се избегне възможен продължителен съдебен процес с несигурни резултати. Германски компании като Siemens, Daimler, Deutsche Telekom и Lufthansa вече попаднаха в полезрението на американските власти по обвинения в корупция и се съгласиха да платят милиони долари.

Допълнителни проблеми заради сделките си в Иран Total може да има в родната си страна. След разследвания за корупция прокуратурата в Париж също в сряда подкрепи откриването на наказателно производство срещу компанията и нейния бивш главен изпълнителен директор Кристоф дьо Маржери и още 11 заподозрени лица. Това е първата съвместна разработка между Франция и САЩ в значим случай на подкуп в чужбина, твърди Митили Раман, представител на американското министерство на правосъдието.

Срещу дьо Маржери  във Франция има производство още от март 2007 г. Той е бил отговорен за решенията на компанията по време на спорната сделка в Близкия изток. Решението за началото на процес ще се вземе от компетентните разследващи съдии. Total подчерта в декларация, че не е осъществявала нарушения на френското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още