IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Икономическият растеж ще се ускори в еврозоната, Китай и Великобритания

Напредъкът на Индия, Бразилия и Русия през следващата година обаче ще бъде бавен

14:58 | 12.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Икономическият растеж ще се ускори в еврозоната, Китай и Великобритания

Икономическият растеж ще се ускори в еврозоната, Китай и Великобритания, докато ще остане бавен в Индия, Бразилия и Русия, прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише Wall Street Journal.

Водещите индикатори, следени от организацията, предполагат, че световният икономически растеж ще се ускори през идните месеци, намалявайки опасенията, че продължаващото забавяне на Китай и на други развиващи се страни ще компенсират скромното раздвижване на развитите икономики. Въпреки че глобалната икономика ще се представи по-слабо от очакваното през тази и следващата година, изглежда, че растежът все пак ще бъде по-бърз през 2014 г., отколкото през 2013 г.

ОИСР прогнозира, че след забавянето на икономиката през тази година, растежът в Китай може да продължи да се съживява, след като надигна глава през третото тримесечие. Миналият месец Националното статистическо бюро на азиатската страна обяви, че брутния вътрешен продукт се е разширил с 7,8% на годишна база, спрямо растежа от 7,5% през второто тримесечие.

Еврозоната също ще отчете напредък, който ще бъде факт благодарение на Германия, но и същевременно подпомогнат от Италия и Франция. Това ще бъде като облекчение за политиците, след като множество изследвания показаха, че растежът, отчетен през второто тримесечие, вече губи своята скорост. Данните за напредъка на икономиката на еврозоната ще бъдат публикувани в четвъртък. Очакванията са, че тя ще се разшири за второ поредно тримесечие, но с по-бавен темп.

Великобритания се върна към растеж през първото тримесечие на годината. Официалните данни показаха, че през третото тримесечие икономиката на Острова е нараснала с 3,2% на годишна база спрямо 2,8% през второто. Основните индикатори сочат, че растежът ще се увеличава през следващите тримесечия.

Икономиките на САЩ и Япония ще отчетат минимални отклонения, докато данните на ОИСР сочат, че Канада ще се върне към растеж.

Организацията очаква напредъка на Индия, Бразилия и Русия да бъде бавен.

Ключовият индикатор на ОИСР за икономическата активност сред 34-те страни членки нараства до 100,7 пункта през септември спрямо нивото от 100,6 пункта през август.

Стойност от 100 пункта предполага, че икономическият растеж ще продължи тенденцията, която може да варира рязко сред по-големите икономики. Например, тенденцията за растеж на Китай е много по-голяма от тази на Германия.

Ключовите показатели на ОИСР предоставят ранни сигнали за това кога се променят тенденциите на растеж и забавяне в икономическата активност и са базирани на широк набор от данни, които сигнализират за промени в икономическата активност.

Повече за икономическите перспективи пред Стария континент може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още