IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паднали ли са руски крилати ракети в Иран?

Москва и Техеран отричат за такъв инцидент, за който информира анонимен представител на американското правителство

10:54 | 09.10.15 г. 36
Паднали ли са руски крилати ракети в Иран?

Няколко руски крилати ракети, изстреляни към Сирия от Каспийско море, не са достигнали целите си и са паднали в Иран, твърдят САЩ, цитирани от CNN.

Според данни на американското разузнаване поне четири руски ракети са паднали на територията на Иран. Възможно е да има и пострадали цивилни.

Руските военни кораби, от които се осъществява обстрела, са разположени в южната част на Каспийско море, което означава, че за да достигнат до Сирия, крилатите ракети трябва да прелетят над Иран и Ирак.

Русия изстрелва сравнително нови крилати ракети „Калибер“, които за първи път ползва в битка, отбелязва медията.

Руското министерство на отбраната опровергава публикацията, като в социалната мрежа Facebook посочва, че „за разлика от CNN ние не се позоваваме на анонимни източници и показваме изстрелването на крилатите ракети и целите, които те поразяват, в реално време“.

Ведомството допълва, че с цел контрол в Сирия оперират и руски дрони. „Без значение колко неприятно и неочаквано е за нашите колеги в Пентагона, но нашият удар вчера с прецизно насочени оръжия към инфраструктура на „Ислямска държава“ в Сирия порази целите“, посочва се още в поста в социалната мрежа.

В отговор американски правителствен служител, запознат с разузнаването и пожелал анонимност, коментира, че „това все пак са същите хора, които ни казваха, че няма малки зелени човечета в Крим“.

Медията припомня, че Москва отричаше мъжете в зелени униформи, които използваха руски оръжия в битките срещу украинските правителствени сили в района на полуострова, често наричани „малките зелени човечета“, да са руски военни. По-късно обаче Русия анексира Крим.

Иранската държавна телевизия по-късно също отрече информацията на CNN, като се позова на анонимен представител на правителството. Други ирански медии цитират представител на иранското министерство на отбраната, който също е отрекъл за такъв инцидент.

В сряда руският военен министър Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин, че всички изстреляни 26 ракети са поразили целите си в Сирия без цивилни жертви. Не е ясно обаче дали Шойгу е имал предвид същите ракети, за които говорят американските власти, защото по-късно, след срещата, е имало нов обстрел.

Междувременно американският министър на отбраната Ащън Картър коментира късно снощи на срещата на НАТО в Брюксел, че Русия се изправя пред „сериозни усложнения през следващите дни“, ако задълбочи военната си намеса в Сирия. Картър определи нарушаването на въздушното пространство на Турция от руски самолети като „изключително непрофесионално поведение“.

Американският министър на отбраната допълни, че Вашингтон няма да си сътрудничи с Москва, докато Кремъл продължава да изпълнява „заблудената си стратегия“ в Сирия. Американските и руските военни все още не са установили надежден комуникационен канал, за да избегнат евентуални трагични инциденти в небето над Сирия.

ВВС припомня, че НАТО затвърди позицията си, че ще защитава своите членове предвид перспективата за разгръщане на руските военни дейности в Русия. Генералният секретар на Алианса изрази готовност и за разгръщане на силите на организацията в Турция, след като страната алармира за нарушаването на въздушното ѝ пространство миналата седмица.

FT предупреждава, че Русия се изправя пред риск от сблъсъци по земя заради задълбочаването на военната намеса.

Руски анализатори и военни експерти също смятат, че само със сухопътна операция Москва и най-близкият ѝ съюзник в Близкия изток – сирийският президент Башар Асад, ще излязат победители от конфликта. За Кремъл обаче коментарите по този въпрос са табу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 4 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Щом и в наште медии почнаха да пишат истината за хала на обикновенния американец, значи става мани, мани, ... та какво ли самочувствие ще му трябва на млад човек да имигрира точно занатам!? http://***.vesti.bg/sviat/amerikancite-zhiveiat-na-ryba-na-falita-6043596
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 8 години
Чукча писател. Чукча не читател....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
"ВВС припомня, че НАТО затвърди позицията си, че ще защитава своите членове предвид перспективата за разгръщане на руските военни дейности в Русия. Генералният секретар на Алианса изрази готовност и за разгръщане на силите на организацията в Турция, след като страната алармира за нарушаването на въздушното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 15 rate down comment 7
Илко
преди 8 години
Целият свят се смее на СНН и цитиращите ги медии! Смешна работа! Затуй пиндосите *** от 10 дена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 4
многодобре
преди 8 години
,като...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 5
многодобре
преди 8 години
...време е да се осъзнаеш.И ти като тези "клети души" ще останеш скоро без препитание!"Правителството на президента Обама прекратява програмата на Пентагона на стойност 500 млн. долара за обучение и екипиране на сирийски бунтовници, обяви представител на администрацията. ..."Това е от медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 5
dakl
преди 8 години
Да, в мечтите на русофобите от цял свят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 15 rate down comment 8
comet
преди 8 години
Подходът на днешната англоговорещата империя е подхода на бързата печалба. Да, този подход работи, но в краткосрочен план, но после следва Законът на Природата с обратно действие. Отидоха и избиха индианците, после натровина флората и фауната, а сега се опитват и останалия свят. Дойдоха у нас, подкупиха някои и излъгаха нас останалите колко е зле у нас и хубаво при тях, разпердушиниха ни обществото, напълниха гушите и сега се опитват същото и по други места. Убеждават ни за ползите от гипсокартонени едно поколение къщи, шистов газ, ГМО и други подобни изгъзици Да, ама прецаканите по света ставаме все повече (включвам и обикновенните граждани на тая англоговореща империя ), споделяме и се оглеждаме да информираме и търсим светлинки на надежда по хоризонта, а Махалото неумолимо се засилва в обратната посока, според Законите на Природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Пхахаха..! Я сега лееекинко отдръпни вниманието на двете си мозъчни клетки от русонезнамквоси и като любител на фактите, се опитай да ги насочиш към този, че руснаците миналата година са изстреляли над 40 космически апарата, краварите около 10, а французите 2.... Иначе си хвърляй изречения - не ми пречиш! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 6
многодобре
преди 8 години
и да са паднали не са разрушили ,например болница,както правят американските ракети.много си нагъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още