IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Petrobras се срина с 38% на тримесечна база

В закъснелия отчет обаче не се вземат предвид отписванията заради корупционен скандал

17:27 | 28.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Petrobras се срина с 38% на тримесечна база

Засегнатият от сериозен корупционен скандал бразилски петролен концерн Petrobras представи с двумесечно закъснение своя финансов отчет за третото тримесечие на 2014 г.

Според него печалбата на контролираната от държавата група за периода между юни и септември се срива с 38% до 3,09 млрд. реала (около 1,05 млрд. евро) спрямо предходното тримесечие. На годишна база спадът е от 9%. При това в доклада не се отчитат щетите, предизвикани от корупционен скандал, предава Ройтерс. 

Petroleo Brasileiro SA, както е цялото име на Petrobras, призна в сряда, че ще бъде необходимо да коригира по съответния начин данните заради незаконните дейности. Така се оказва, че дългоочакваните резултати не включват онова, което инвеститорите искаха да разберат най-вече - грубата оценка за това до каква степен корупцията е надценила активите на дружеството. В момента не е възможно да се определи точното количество на отписванията, тъй като плащанията от трети фирми не могат да се открият в счетоводството на Petrobras. Ето защо стойностите не могат да са действително „верни, пълни и изчерпателни“, заяви главният изпълнителен директор Мария дас Грасиас Фостър.

След публикуването на информацията привилегированите и обикновените акции на компанията се обезцениха на борсата в Сао Паоло с по 10%, докато американските депозитарни разписки се обезценяват с 9% преди отварянето на сесията. 
„Какъв е смисълът да се купуват акции, без да се знае отписването“, писа анализаторът Рикардо Ким от XP Investimentos, бразилски брокер, който препоръчва на клиентите си да избягват експозиции към акциите на концерна.

Petrobras и други компании от няколко месеца са под прицела на прокуратурата и полицията в Бразилия. В случая става въпрос за твърдения за корупция за милиарди, които компаниите са плащали в продължение на години в замяна на поръчки, а част от средствата са отивали в политически партии.

Измеренията на аферата обаче са повече от огромни, като се предполага, че схемата за подкупи и нагласени договори възлиза на 10 млрд. долара. Според прокуратурата разследваните лица са извършили "нетипични" финансови трансакции за над 3,9 млрд. долара. В края на миналата година бразилски съд блокира около 270 млн. долара в активи, принадлежащи на някои от заподозрените, а според полицията са подозрителни договори на стойност 22 млрд. долара.

През 2014 г. пазарната капитализация на Petrobras се сви с 37%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още