IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийският бизнес също бяга в чужбина, но и създава работни места

С разпадането на сирийската икономика редица фирми стартират отново дейността си в съседни страни

13:38 | 12.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато една от най-големите сирийски компании за хранителни продукти напуска предградията на Дамаск в посока прашния йордански граничен град Ирбид през 2012 г., тя е една от първите сирийски фирми, регистрирани там. Днес Al Durra General Trading and Investment споделя „свободна зона“ (както повечето наричат зоните за свободна търговия в региона) с над 20 други фирми, които също са напуснали Сирия. Стотици други са се преместили на други места в Йордания, докато кървавият конфликт у дома трае вече шест години, разказва The Wall Street Journal.

С разпадането на сирийската икономика фирми като Al Durra са се преместили в много от същите онези страни в Близкия изток, към които са избягали и огромен брой от клиентите им. Успехът на тези компании поставя под съмнение идеята, че сирийските бежанци източват икономиките на приемащите ги страни и крадат работата от местните.

Изтичането на капитал и мозъци от Сирия облагодетелства най-вече Йордания, Ливан и Турция, които в резултат на това отчитат ръст на работните места и новите компании. Сред бежанците са сирийски собственици на бизнес, чиито заводи и офиси са унищожени. Други избират да напуснат, тъй като клиентите им са избягали, а мрежите им за разпространение са се сринали.

„Инвестициите се нуждаят от стабилност и сигурност“, казва Халид Хамийс, директор по износа в Al Durra. „Условията в Сирия ни принудиха да преместим бизнеса си“.

В Турция сирийците са основали 1429 регистрирани компании само през миналата година и са се превърнали във „важен играч“ в икономиката, заяви органът за управление на бедствията на страната в свой доклад през януари. Сирийците са инвестирали 71 млн. долара в съвместни дружества с турски бизнесмени – около 20% от чуждестранните средства, инжектирани в местни партньорства в Турция през 2015 г.

В Кайро сирийските ресторанти, които сервират шауарма (дюнери – бел. ред.) и закуски, пълнени със сирене, процъфтяват. От 2011 г. насам, когато започнаха размириците в Сирия, общият капитал на фирмите, основани от сирийци и техни египетски партньори в Египет, е в размер на 792 млн. долара, твърди генералният орган по инвестициите и зоните за свободна търговия в страната.

Съседните на Сирия страни, претоварени от емиграцията, намаляват подкрепата си за нарастващото бежанско население и отчасти затварят преди отворените си граници. Турски, ливански и йордански представители казват, че инвестициите и уменията, които носят сирийските бизнеси не компенсират тежестта на грижите за толкова много бежанци. Нужна е и още по-голяма международна помощ.

„Ливан не може да финансира това огромно бреме сам“, каза министър-председателят Тамам Салам на донорската конференция на високо равнище на ООН по кризата в Сирия, организирана в Лондон миналия месец.

Йорданският крал Абдулла, който е домакин на около 600 хил. сирийци, регистрирани в бежанската агенция на ООН, заяви на същата конференция, че за бежанците отива над 25% от годишния бюджет на страната. „Това е все едно Обединеното кралство да трябва да приеме цялото население на Белгия“, каза той.

Въпреки финансовите трудности Йордания събира дивидентите от сирийските бизнес инвестиции. Свободните зони на Йордания имат годишен износ за 5 млрд. долара, а от тях половин милиард долара идват от сирийски компании, твърди Набил Ромман, председател на Jordan Free Zones Investors Commission.

За разселените сирийци повторното им установяване в нови страни означава да се борят с местната конкуренция и законовите препятствия. Получаването на разрешителни за работа може да бъде трудно. Сирийските бежанци не могат да работят законно в Ливан. Турция наскоро улесни предоставянето на нужните разрешителни.

Сириец, който притежава магазин за парфюми в Триполи, Ливан, казва, че повечето сирийски бизнесмени работят без регистрация, често наемайки други сирийци без разрешителни за работа.

Повече от половината сирийски фирми в съседен Ливан са стартирани, след като започва бежанският наплив през 2011 г., заяви Световната банка миналата година. Оттогава Ливан е приел над 1,2 млн. сирийци.

Al Durra е имала 1500 служители и 3 завода в Дамаск. Сега 450 сирийци и йорданци работят рамо до рамо в комплекса в Ирбид, опаковайки лозови сарми и бъркайки казани със сусамена халва. Компанията е отворила и по-малка фабрика в Египет, която оперира легално.

Мениджърите на Al Durra се надяват да променят облика на сирийците от беззащитни бежанци в подготвени инвеститори и способни работници. Около 70% от работната сила на Al Durra в Ирбид са йорданци, останалите са сирийци с разрешителни за работа, казва компанията.

Още за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
fri
преди 8 години
1 ing5rov,Именно!Май Турция ще спечели от сирийските бежанци за икономиката си.Не знам Меркал какво си е мислила, как бежанците ще оправят икономиката..И друго - в Турция бежанците са от изток - няма африканци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Сирийският "бизнес" като тоя на снимката може да върви само в арабско турския свят...в Германия тоя "бизнесмен" как го виждате ...то и без друго турците смятат това за тяхна територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още