IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Еврохолд" рефинансира 500 млн. евро дълг за придобиването на бизнеса на "ЧЕЗ Груп"

Групата посочва, че с новото финансиране се постигат по-добри условия до падежа през 2029 г. и графикът за погасяване на дълга е по-плавен

18:26 | 18.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компаниите, чрез които „Еврохолд България“ АД притежава дружествата от групата „Електрохолд“ - Eastern European Electric Company B.V. (EEEC) и Еastern European Electric Company II B.V. (EEEC II), са рефинансирали съществуващ дълг за приблизително 500 млн. евро, привлечен за придобиването на бизнеса на „ЧЕЗ Груп“ в България през 2021 г., съобщават от „Еврохолд“.

EEEC B.V и EEEC II B.V са приключили сделка за нов 5-годишен синдикиран обезпечен заем в размер на 460 млн. евро и допълнително дългово финансиране за още 65 млн. евро със срок на изплащане 5 години и 3 месеца.

С новото финансиране е рефинансиран съществуващия синдикиран заем в размер на 360 млн. евро на EEEC и задължения в размер на 125 млн. евро на EEEC II, както и са финансирани капиталови разходи в рамките на дъщерните енергийни дружества в подготовка за либерализацията на пазара на електроенергия.

С новото финансиране се постигат по-добри условия, включително спестяване на разходи за лихви, до падежа през 2029 г., посочва се в съобщението, публикувано на сайта x3news.com.

Предвижда се и по-плавен график за погасяване на дълга при облекчени условия, съобразени с дейността на енергийната група и резултатите ѝ. Отпада и необходимостта от гаранции от компанията майка „Еврохолд България“.

Новопривлеченото финансиране включва и финансиране на капиталови разходи в размер на 15 млн. евро, предоставено от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за „ЕРМ Запад“ ЕАД, дъщерното електроразпределително дружество в групата, с цел обновяване и развитие на енергоразпределителната мрежа и ускоряване на инвестиционната програма.

J.P. Morgan SE, една от водещите инвестиционни банки в света, която структурира финансирането на придобиването на активите на "ЧЕЗ Груп" в България през 2021 г., действа като първоначален упълномощен водещ организатор и поемател (bookrunner) по новите инструменти за дългово финансиране. Участници в синдиката са още осем други кредитни и финансови институции - ЕБВР, Eurobank Private Bank Luxembourg, Bank of China Luxembourg, Пощенска банка, „Уникредит Булбанк“, „Райфайзенбанк Интернешънъл“, ОББ и Банка ДСК.

Правни консултанти по сделката са Morrison & Foerster, Linklaters LLP, Loyens & Loeff, STZ Law, Boyanov & Co. Сред останалите финансови консултанти са още The Bank of New York Mellon, The BNY Mellon Corporate Trustee Services и GLAS Trust Corporation Limited.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още