IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски компании с интерес към модернизацията на енергийни централи у нас

Заявката е дадена по време на заседание на работна група "Енергетика", което се проведе в Москва

22:01 | 25.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: ТЕЦ &quot;Марица Изток&quot; 2</em></p>

Снимка: ТЕЦ "Марица Изток" 2

Руски компании са проявили интерес към участие в процеса на модернизацията на енергийни съоръжения в България, съобщават от Министерството на енергетиката. Заявката е дадена по време на четвъртото заседание на работната група "Енергетика", която е част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

В заседанието, което се проведе в Москва, участва и българският енергиен министър Теменужка Петкова, както и нейният руски колега Александър Новак.

Интерес към реконструкция на енергийни обекти - ТЕЦ "Марица Изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол", за водните централи "Китница", "Ардино" и "Бял извор", както и за модернизацията на АЕЦ "Козлодуй", е заявила ПАО "Силовые машины".

Компанията извършва комплексни услуги в областта на ремонтите и модернизацията на енергийни съоръжения. Има опит в работата в топлоцентрали и ядрени централи, става ясно от кратката презентация на сайта й.

От своя страна и ООО „Ракурс инжиниринг“ е потвърдила готовността си да участва във възстановяването на хидроенергийните мощности в България и да съдейства при внедряване на цифрови технологии в българските топлоелектрически централи, допълват от енергийното министерство.

Националният съюз за енергоспестяване на Руската федерация
проявява интерес към реализацията на съвместни проекти в областта на комплексната модернизация на българските въглищни централи в контекста на новите европейски екологични изисквания.

От Брюксел въвеждат нови, по-стриктни правила за вредните емисии от големите горивни инсталации, което поставя под въпрос работата на Маришкия басейн у нас. Българските компании обаче могат да поискат дерогация, а според министъра на околната среда Нено Димов изключението от правилата може да важи за целия оставащ срок на експлоатация на централите.

Следващото заседание на работната група ще се проведе в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още