IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас е готов с ремонта на кабинета си

Сигурен за поста си е финансовият министър Евклид Цакалотос, но гръцкият премиер може да смени енергийния си министър

19:50 | 04.11.16 г.
<p>
	Един от сигурните за поста си е финансовият министър Евклид Цакалотос (вляво). Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Един от сигурните за поста си е финансовият министър Евклид Цакалотос (вляво). Снимка: архив Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще обяви до часове промени в кабинета си, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Един от министрите, който може да бъде сигурен за поста си, е Евклид Цакалотос - финансовият министър, който е главният преговарящ с кредиторите на Атина. Цакалотос ще е необходим на Ципрас за разговорите за опрощаване на част от гръцките дългове. Гръцкото правителство си постави за цел да започне преговорите до края на 2016 година.

Според източниците на Ройтерс Алексис Ципрас обаче може да смени енергийния си министър Панос Скурлетис, както и министъра, отговарящ за корабната индустрия - Тодорис Дрицас, който открито се противопоставя на плановете от приватизация, поискани от кредиторите.

Така гръцкият премиер ще даде сигнал на кредиторите на страната, че Атина е решена да изпълни своите задължения. Приватизация на държавни активи е сред основните искания в третата спасителна програма за Гърция.

До седмици Гърция ще започне и втория преглед на спасителната си програма. Страната ще трябва да отстоява своите позиции по отношение на чаканите тежки реформи за трудовия пазар и орязване на разходи. Очакванията са, че своя пост може да загуби и социалният министър Йоргос Катругалос.

За готвените промени в гръцкото правителство се заговори още преди седмица. В очаквания ден Ципрас имаше редица срещи в Министерския съвет. На журналистически въпрос след края им готови ли са смените, той отговори "Забравих, ще ги направим друг ден". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още