IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел е готов на компромис за Великобритания?

ЕК ще предложи държавите от ЕС да могат да отказват помощи на имигранти от съюза за до 4 години при натоварена социална система

21:17 | 28.01.16 г. 4
Брюксел е готов на компромис за Великобритания?

Европейският съюз (ЕС) предлага на Великобритания ново правило, което може да подпомогне ограничаването на имиграцията към Острова от другите държави от общността, съобщава онлайн изданието euractiv.com, като се позовава на запознати с преговорите със страната източници.

Брюксел предлага всяка държава членка в ЕС да има възможност, когато социалната й система е под силен натиск, да откаже правото на обезщетения на новите работници, пристигащи от другите държави от съюза, за период до 4 години.

Това е едно от ключовите искания на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, което обаче, според другите лидери на страните от ЕС, предизвиква конфликт със законовите текстове, които гарантират правата на гражданите.

Камерън ще обсъди утре в Брюксел предложението с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той настоява за мерките, за да убеди британците да подкрепят оставането на страната в ЕС на предстоящия референдум.

Ако Камерън и Юнкер стигнат до споразумение, вероятно пакетът от мерки би могъл да придобие финални очертания на срещата между британския премиер и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, която ще се състои в неделя. Голяма част от останалата част от пакета вече е договорена в общи линии, твърдят източниците на изданието.

Очаква се Туск да изпрати писмени предложения за реформата до останалите правителства в ЕС в началото на следващата седмица.

ЕК засега отказва коментар за продължаващите преговори за предоговаряне на членството на Великобритания в ЕС.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС, след което ще последва референдум за оставането на страната в съюза.

Ако Камерън успее да договори реформите, които търси, той ще води кампания в подкрепа на оставането в блока. В противен случай консерваторите вероятно ще стартират кампания за напускането на общността.

Това решение може да има значителни последици за търговията, инвестициите и позицията на Великобритания на международната сцена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Световният елит е приел Лондон да е бизнес столицата на Европа, там се инвестират едни големи международни пари, та и Европа следва да подпомага икономически и законодателно. Останалото е театър за нас простосмъртните. (На времето как хората от провинцията не можеха да живеят и работят в София?!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
michaelis21
преди 8 години
Иначе няма ограничения за шушляци от Азия и Африка, докопали се до УК.Аман от двойни стандарти.Какво има за договаряне, нали УК изнася БЕЗ МИТО в ЕЦ ??Ами тогава да спазва законите на ЕС, толкова е просто.Ама нали все се имат за специални на тази планета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още