IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас и Меркел си дадоха срок до месец за решение за бежанците

Гръцкият премиер имаше редица срещи в Лондон, посветени на бежанската криза и преговорите около пенсионната реформа

19:36 | 04.02.16 г. 8
Ципрас и Меркел си дадоха срок до месец за решение за бежанците

Февруари ще бъде критичен месец по отношение на управлението на бежанската криза. Около това становище се обединиха лидерите на Германия и Гърция - Ангела Меркел и Алексис Ципрас, по време на донорската конференция за Сирия, провеждаща се в Лондон.

Гръцкото издание Newpost посочва, че двамата са коментирали, че всички страни - членовете на ЕС и Турция, трябва да изпълнят своите задължения, за да бъде намерено решение на кризата.

По време на донорската конференция бяха събрани над 10 млрд. долара, съобщи премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, цитиран от ТАСС. Част от тези средства ще бъдат насочени за създаване на работни места в Близкия изток и за образование за децата. Само ЕС ще отпусне 3 млрд. евро за Сирия и съседните й държави за решаване на конфликта през 2016 година, допълни председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

В Лондон гръцкият премиер Алексис Ципрас имаше серия от срещи - с Дейвид Камерън, председателят на ЕП Мартин Шулц и Доналд Туск, посветени на бежанската криза и ситуацията около необходимите реформи за Гърция, поискани от кредиторите.

Страната днес е парализирана от 24-часова национална стачка, насочени основно срещу плановете за промени в пенсионната система. Въпреки заявките от властта, че без промени до няколко години фондовете ще рухнат и държавата няма да може да изплаща пенсии, обществото се противопоставя остро на идеите за реформа.

Паралелно в Атина са и представителите на четирите институции, отпуснали заем за Гърция по последната, трета спасителна програма.

Правителството е под натиска на кредиторите от една страна и на обществото, от друга. По тази причина и германското издание Bild съобщава за правителствена криза в Гърция и очаква нови предсрочни избори (трети за година и половина) до пролетта.

Ципрас не успя да намери широка подкрепа в парламента за плановете си за пенсионна реформа и ще поиска президентът Прокопис Павлопулос да разпусне парламента, допълва още изданието, позовавайки се на свои източници.

Алексис Ципрас обаче е убеден във възможността да прокара плановете си през парламента. По време на среща в централата на Сириза той е коментирал, че гръцкият народ е дал ясен мандат на кабинета да постигне записаното в споразуменията, но придържайки се към определените "червени линии", пише партийното издание "Зора".

В случая с пенсионната реформа правителството посочи, че няма да допусне намаляване на пенсиите, макар и всъщност да го предложи - за новоотпусканите пенсии през 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Хаха...баси пъпеша си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
The Big One
преди 8 години
Ще играеш по свирката Лондонова, маа ти гръцка червена - дека ше одиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
The Big One
преди 8 години
А така, а така в Лондин, ама ония там бият червени ала Ципрови *** по главите с кол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
2
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Сега е момента Ципрас да порекетира ЕС...Ердогана вече изкяри , сега гърчетое на ход...а Боко и онуй недоразумение комсомолеца освен в харчове да ни вкарат друго не могат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 8 години
не са уточнили кой месец ... и коя година :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още