IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция в капан между исканията на кредиторите и натиска на обществото

Перспективите пред най-слабата икономика в Европа зависят от разговорите между гръцкото правителство и кредиторите му

13:38 | 04.02.16 г. 5
<p>
	Министър-председателят Алексис Ципрас <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Министър-председателят Алексис Ципрас Снимка: архив Ройтерс

Перспективите пред най-слабата икономика в Европа в момента зависят от това как ще продължат разговорите между гръцкото правителство и кредиторите му, казват бизнесмени, официални представители и икономисти.

Последните разговори на Гърция с Международния валутен фонд (МВФ) и европейските институции, започнали този месец, предизвикват още страхове, че ще бъде нужно по-остро намаляване на разходите и увеличаване на данъците, за да се отключат спасителните заеми, коментира Wall Street Journal.

Правителството на министър-председателя Алексис Ципрас е хванат по средата между исканията на кредиторите за намаляване на фискалните разходи, включително на пенсионните, и натиска от измореното от икономии общество.

Профсъюзите в публичния и частния сектор свикаха национална стачка в четвъртък, за да протестират срещу предложението за пенсионни промени, третата подобна, откакто водената от Ципрас партия СИРИЗА бе преизбрана през септември.

Към стачката ще се присъединят и фермерите, които през последните седмици се борят срещу премахването на данъчните облекчения в земеделския сектор, блокирайки пътищата.

Продължителните разногласия между правителството и кредиторите може да навредят на доверието на бизнеса и потребителите и, в най-лошия случай, дори да възобновят перспективите за дефолт по дълговете на Гърция и излизане от еврозоната, повтаряйки миналата година.

Споразумение също няма да се окаже голямо успокоение, тъй като то може да доведе до нов кръг от икономии, които да ограничат сериозно търсенето.

Предвид факта, че икономиката все още се бори с капиталовия контрол, наложен през юни, много икономисти казват, че е вероятна още една година на рецесия, което ще задълбочи 8-годишния срив, заличил четвърт от икономическата активност и вдигнал безработицата до 25%.

Правителството се надява, че рецесията най-малкото ще бъде плитка. Финансовото министерство прогнозира брутния вътрешен продукт (БВП) да се свие с 0,7% тази година спрямо 1,3%, предвидени в спасителния план, изготвен миналото лято заедно с еврозоната и МВФ.

Други анализатори не са толкова оптимистични обаче. От анкета на WSJ сред 10 икономисти става ясно, че те очакват БВП да се свие с 1,5%. Прогнозите силно варират – от 2,9% до 0,2%. Но колкото по-скорошни са прогнозите, толкова по-лоши са те, а дори оптимистите потискат ентусиазма си.

Отчасти това отразява опасенията, че отслабването на глобалния растеж може да се отрази негативно на Гърция, най-вече чрез жизненоважния туристически център.

Основната причина за опасенията обаче е подновената борба на Атина с МВФ и еврозоната.

Ако Гърция бъде принудена да намали пенсиите – реформа, която ще намали силно приходите на домакинствата, но и която според МВФ Гърция не може да поддържа, крехкото мнозинство на правителството в парламента може да се пропука, предизвиквайки политическа криза.

„Рекордно високата безработица, капиталовият контрол и по-стегнатата фискална политика ще продължат да налагат натиск върху икономиката“, казва Диего Искаро, икономист в базираната в Лондон IHS Global Insight. Колко по-лошо ще стане „ще зависи от политическите развития“.

Колкото по-дълбоко е свиването, толкова по-вероятно е правителството да не постигне бюджетните си цели, което ще доведе до натиск от кредиторите за въвеждане на още ограничения на разходите и повишения на данъците.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард е заявила на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Давос, Швейцария, в края на януари, че Гърция се нуждае от намаляване на пенсиите, за да постигне фискалните си цели, твърдят запознати източници.

Ципрас обеща да защити сегашните пенсии. Правителството иска да свие огромния финансов дефицит на системата по друг начин, включително увеличавайки вноските на бизнеса и самоосигуряващите се лица.

Предложението на правителството не е убедително за МВФ, но вече предизвика забележително противопоставяне от страна на гърците.

Според някои фирми предложението ще застраши оцеляването им, тъй като наред с други промени, реформата ще премахне по-ниските нива на вноските за бизнеса в селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Уморени от икономии? Пенсиите намалени на 1000 евро средна? В колко държави средната пенсия е 1000 евро?Ципурка, прай се на луд и просто не им превеждай пенсиите в края на месеца, забави ги с 2 седмици, също и със заплатите на държавните служители, да погладуват малко, ше им уврат главите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И Гръцката сгрешена? Ужас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
Иван Митев
преди 8 години
Сега в Гърция кредитори и длъжници страдат от сгрешена европейска парична система, но не зачитат наличие на тази държавна грешка и продължават с болезнени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
scott
преди 8 години
ненормална лабота.длъжника ИЗНУДВА кредитора. И последниа вместо да спре кранчето и да прекрати изнудмането с тежки последствиа за дложника - ше клека и ще се гърчи?!?!?!?!?МАРСИАНСКАТА ИКОНОМИКА Е ПО-УСПЕШНА ОТ ТОЗИ МОДЕР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
Repoman
преди 8 години
Кредиторите да не се дърпат, а да постригват кредитите докато е време. Ясно е, че без постригване и отпускане на нови текущи кредити положението няма да се стабилизира, което най-много да доведе до още главоболия за кредиторите. Гърците не са виновни за положението до което са ги докарали техните ръководители, затова нека да стачкуват да не допуснат те да плащат за грешките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още