IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата от години стачка парализира Гърция

Несъгласието с предложените промени обедини коренно различни групи професии - земеделци, артисти, таксиметрови шофьори, адвокати

11:23 | 04.02.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	На летището в Атина са отменени редица полети. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На летището в Атина са отменени редица полети. Снимка: Ройтерс

В знак на протест срещу планираната реформа на пенсионната система и увеличаването на данъците днес гръцките профсъюзи парализират страната чрез обща стачка. Очаква се това да е най-мащабното протестно действие от години.

Премиерът на страната Алексис Ципрас нееднократно предупреди обаче, че без тези реформи скоро пенсиите няма да може да бъдат изплащани. Въпреки това почти всички професионални групи ще участват в стачката. По-лесно е да се изброи „кой не стачкува, отколкото кой участва в стачката", пишат някои вестници.

В националната 24-часова стачка ще спрат полети, фериботи и обществен транспорт, ще затворят училища, съдилища и аптеки, а болниците ще приемат само спешни случаи, информира Ройтерс.

Двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда ГСЕЕ, представляваща работещите в частния сектор, и Федерацията на държавните служители АДЕДИ, свикаха стачката в знак на протест срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, които са част от третата международна спасителна програма на страната.

Това е трета национална стачка от повторното идване на власт през септември на лявото правителство на Алексис Ципрас. Първата бе през ноември, а втората - през декември.

Гърция е под натиска на международните кредитори да намали разходите за пенсии, които са най-големи в ЕС. Правителството се опитва да реформира системата, като увеличи социалните осигуровки, за да избегне намаляване на пенсиите, но противниците на проекта казват, че това ще доведе до загуба на две-трети от доходите на хората, които ще отидат в осигуровки и данъци.

Страната трябва да намали разходите за пенсии с един процент от брутния вътрешен продукт, или с 1,8 милиарда евро тази година, отбелязва Ройтерс.

Несъгласието с предложените промени обедини коренно различни групи професии - земеделци, артисти, таксиметрови шофьори, адвокати, лекари, инженери и моряци, отбелязва Ta Nea.

В Атина има засилено полицейско присъствие преди планираните за днес по обяд демонстрации.

Стачката се организира в момент, в който правителството продължава да преговаря с международните кредитори, които се завърнаха тази седмица в Атина, за да направят преглед на изпълнението на спасителната програма. Хотелът в центъра на гръцката столица, в който са настанени инспекторите на кредиторите, е силно охраняван от полицията.

Фериботите, които свързват континентална Гърция с островите, останаха закотвени на пристанищата, а в Атина ограничено се движи обществен транспорт за няколко часа през деня. Такситата също стачкуват. Над 10 вътрешни полета засега бяха отменени, а фермерите оставиха блокадите си по магистралите.

Държавните болници приемат само спешни случаи, а училищата са затворени. Заради стачка на адвокатите и съдилищата днес ще работят с ограничено работно време.

Гърция е раздирана от протести от няколко дни. Над десет дни продължават блокадите на фермери на основни пътни артерии.  

Пореден ден продължава блокадата на граничните пунктове на България с Гърция от недоволни гръцки фермери.

Външният министър Даниел Митов съобщи, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнал с министъра на обществения ред на Гърция заради блокадите и е поискано да се търсят алтернативни маршрути.

Премиерът на България Бойко Борисов също е призовал гръцкия министър-председател Алексис Ципрас да бъде осигурен коридор за транзитни превози.

Вчера Министерството на външните работи (МВнР) е информирало официално Европейската комисия (ЕК) за създалата се ситуация с продължаващото блокиране на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция и е поискало от ЕК да предприеме действия за преодоляването на проблема във възможно най-кратък срок.

Според цитирания от Bloomerg TV Bulgaria Миролюб Столарски, председател на БАСАТ (Българска Асоциация на Сдруженията в Автомобилния Транспорт), загубите, които търпи всеки един български камион в задръстването, образувано на границата заради блокадата на гръцките фермери, „възлизат на стойност от 150-500 евро на камион в зависимост от товара и срока на изпълнение“. 

Над 10 км е тази сутрин колоната от товарните автомобили, чакащи пред ГКПП "Кулата-Промахон". Над 5 километра пък е дължината й пред другия граничен пункт на българо-гърцката граница в Благоевградска област - ГКПП "Илинден-Ексохи", съобщи пред БТА областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

В момента товарни автомобили не се пропускат през тези два гранични пункта на територията на Благоевградска област, а леки коли и автобуси преминават в двете посоки.

Междувременно късно в сряда се появи и информация, че премиерът Ципрас обмисля да подаде оставка. За първи път от поемането на властта през януари 2015 г. той  не може да разчита на подкрепа от страна на обществото и своите партньори. Източниците на гръцкия новинарски портал TheToc подчертават, че Ципрас безрезултатно е опитал да намери нови коалиционни партньори за предстоящите гласувания на редица важни мерки в парламента. Затова премиерът е допуснал пред свои съпартийци възможността за нови избори. Според някои източници тази възможност е напълно реална, като до дни премиерът може да подаде оставка.

Вижте кадри от протестите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 8 години
за калта си прав, както и че има нашенци в чужбина които дават мило и драго да оплюят държавата ни все едно сме третия свят, но поне моето мнение от странстванията ми по чужбина не е такова, че чак всеки ... малко по неуките да, ама не и всеки... незнам що си мислиш така. Особенно пък ми е направило впечатление че повечето чужденци (идвали тук) харесват България и даже ни се чудят на тоя национален нихилизъм.... имам чувството че България е най мразена от българите, което също е доста тъжно... аз и тук имам една теория :):) Бай *** не трябва да се учи в училището, защото ни нанася сериозни национални комплекси..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ами много кал се излива по нас от всякъде и ежедневно, а народа е глуповат и вярва, има необходимост да се чувства по-висш от някого и ако пресата и правителството услужливо му представи такъв обект, що да не. Не зная защо но е така. Всеки, който никога не е виждал жив българин, си мисли че ядем деца, честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Какво толкова те чака?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 8 години
що да ни презират всички... има такива дето наистина ни презират, ама чак всички е много силно, не мисля че си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 16
Mito Karamitov
преди 8 години
Объркан си Жоре - не гърците НАС ни чакат мнооого тежки времена и то мноого скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 15
Mito Karamitov
преди 8 години
Объркан си Жоре - не гърците НАС ни чакат мнооого тежки времена и то мноого скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Не по исторически причини. По балканско-съседско-комплексарски причини, както и по причини че всички в Европа презират ( не мразят, презират е думата) българите, точно както ние презираме цигaнит.е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Не по исторически причини. По балканско-съседско-комплексарски причини, както и по причини че всички в Европа презират ( не мразят, презират е думата) българите, точно както ние презираме цигaнит.е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
Като отидеш и теглиш 100к евра кредит и после го пръснеш както ти си знаеш и дойде време си платиш масрафа, и дойде ЧСИ ти иззема всичко - ти като протестираш кое право си отстояваш?Нека да си отстояват, си протестират и да лешперстват - ако имаха акъл поне за 5 стинки щяха да седнат да създават стойност и да трупат човешки и всякакъв капитал, щото ЧСИ-то не му пука за правата ти, които са били следствие на кредита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Брже брже, грците кртат вратата! :DДоста *** форма на протест, пречеща на хора, които нямат нищо общо нито с Гърция, ни с Ципурата нито с пенсиите им. Тръгнали са да правят търговия с тях и общо взето да вкарват пари в държавата им.Не мога да разбера, тва е все едно децата да затискат вратата в нас и да не пускат никой да влезе, щото нямам пари да им купя плейстейшън. Са... от тая работа аз няма да събера пари за плейстейшън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още