IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България поиска помощ от ЕК заради блокадите на границата с Гърция

В писмо до ЕК МВнР изразява становище, че Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС

21:21 | 03.02.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министерството на външните работи (МВнР) е информирало днес официално Европейската комисия (ЕК) за създалата се ситуация с продължаващото блокиране на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция и е поискало от ЕК да предприеме действия за преодоляването на проблема във възможно най-кратък срок, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В писмото до ЕК българската страна изразява становище, че поради създалата се ситуация Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС, като свободното движение на хора и стоки между държавите-членки.

По-конкретно Гърция не изпълнява задълженията, произтичащи от членове 34 и 35 от Договора за функционирането на Европейския съюз, както и задълженията си, произтичащи от Регламент (ЕО) № 2679/98 на Съвета от 7 декември 1998 година относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки, обясняват от Външно министерство.

България настоява за спешни действия от страна на Европейската комисия в съответствие със законодателството на ЕС.

Малко по-рано днес Министерството на външните работи препоръча на българските граждани, пътуващи за Гърция, да избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия в страната.

Очакванията са заради планираната генерална стачка за утре (4 февруари) да бъдат блокирани, освен ГКПП, и входните пътни артерии в големите градове и да се предизвикат големи задръствания, както в големите градове, така и на пътни възли извън тях.

Двата големи синдиката на Гърция - на работещите в частния и държавния сектор, са обявили провеждането на генерална стачка на 4 февруари 2016 г.

Външният министър Даниел Митов вече съобщи, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнал с министъра на обществения ред на Гърция заради блокадите и е поискано да се търсят алтернативни маршрути.

Премиерът на България Бойко Борисов също е призовал гръцкия министър-председател Алексис Ципрас да бъде осигурен коридор за транзитни превози.

Според цитирания от Bloomerg TV Bulgaria Миролюб Столарски, председател на БАСАТ (Българска Асоциация на Сдруженията в Автомобилния Транспорт), загубите, които търпи всеки един български камион в задръстването, образувано на границата заради блокадата на гръцките фермери, „възлизат на стойност от 150-500 евро на камион в зависимост от товара и срока на изпълнение“.

Проблемът с гръцката блокада по граничните пунктове е сериозен и щетите са големи, коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова в отговор на въпрос по време на днешния блиц контрол за мерките, които държавата предприема относно гръцката блокада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още