IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания с трето лихвено понижение за две седмици

Очевидно става все по-скъпо за централната банка да поддържа фиксирания коридор спрямо еврото

21:47 | 29.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дания с трето лихвено понижение за две седмици

Датската централна банка намали свой основен лихвен процент за трети път в рамките на две седмици до ново историческо дъно, за да задържи кроната в тесен диапазон спрямо еврото, съобщава Ройтерс.

Централната банка намали лихвата по депозитите на банките при нея до -0,5% от -0,35%, което прави намаление от 45 базисни пункта от понеделник миналата седмица. Преди това лихвата беше -0,2%.

Анализатори заявиха миналата седмица, че действията на централната банка може да не са достатъчни за отслабване на кроната, но малцина очакваха ново понижение на лихвата толкова скоро, особено след като тя падна под аналогичната лихва на ЕЦБ (-0,20%).

"Стана скъпо да се държат датски крони, но дали пониженията на лихвите ще са достатъчни, за да спре потокът от капитали към валутата, все още не е сигурно", коментира главният икономист на Danske Bank Стеен Бочиан.

Централната банка се намесваше всеки месец от септември насам с изключение на декември, като кроната поскъпна до горния лимит на поддържания коридор спрямо еврото.

Покупките на крони се увеличиха, след като Швейцарската национална банка премахна тавана за поскъпване на франка спрямо еврото и намали лихвата по банковите депозити при нея до -0,75%.

Веднага след хода на швейцарците имаше пазарни спекулации, че датчаните също ще изоставят фиксирания коридор въпреки популярността му сред бизнеса и политиците.

"Очакваме кроната да поевтинее, така че да няма нужда да интервенираме на пазара", заяви говорител на централната банка. Главният икономист на Handelsbanken Йес Асмусен смята, че банката е похарчила рекордните 100 милиарда крони през януари, за да защити фиксирания коридор спрямо еврото.

Съгласно европейския валутен механизъм Дания се ангажира да поддържа курс от около 7,46038 крони за евро +/- 2,25%. На практика обаче се поддържа по-тесен коридор от +/-0,5%. Днес около 7,445 крони купуваха 1 евро (отконение от 0,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още