IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати искат от Меркел да притисне Драги за повишаване на лихвените проценти

Според много критици паричната политика нанася удари върху германските вложители и инвеститорите, търсещи по-малък риск

18:27 | 15.01.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Законодатели, подкрепящи германския канцлер Ангела Меркел, казват, че е време Европейската централна банка (ЕЦБ) да очертае стратегия за излизане от рекордно ниските лихвени проценти и именно Меркел трябва да каже на Марио Драги да направи това, съобщава Bloomberg.

Председателят на ЕЦБ има лична среща с Меркел в петък в Берлин, а германските банки, партията ѝ и ръководителят на Бундесбанк Йенс Вийдман искат от Драги да обясни как ще сложи край на количественото облекчаване.

Създадена, за да се справи с „икономическото неразположение“, докато дълговата криза на Европа се отдалечава, много критици смятат, че разхлабената политика нанася удари върху германските вложители и инвеститорите в търговия на дребно, които предпочитат по-малко рискови инвестиции.

„Вярвам, че канцлерът ясно ще представи опасенията, свързани с политиката на ЕЦБ, когато приеме Драги в канцлерството", казва Александър Радуан, член на финансовата комисия в германския парламент и депутат от партията на Меркел. "Тя трябва да помогне да се гарантира, че Европа разпознава ограниченията на политиката на централната банка“, казва той.

Макар че политиката на ЕЦБ е извън правомощията на Меркел, ниските разходи за заеми на 19-членната еврозона увеличават недоволството сред членовете на партията ѝ, чиято лоялност вече намалява заради спасителните заеми, предоставяни от еврозоната, и рекордния наплив на бежанци към Германия. Драги твърди, че програмата за изкупуване на облигации за 1,5 трлн. евро на централната банка е нужна, за да се възстанови инфлацията, и обещава още действия, ако цените не се вдигнат.

Това обаче не спира Волфганг Шойбле, финансов министър на Меркел от 2009 г. насам и един от съюзниците ѝ, публично да говори срещу ЕЦБ и да описва политиките ѝ като заплаха за финансовата стабилност. Паричната политика засили тенденцията към „преувеличение на финансовите пазари“, като ликвидността води до нервност, „която в момента се материализира в Китай“, каза Шойбле в Брюксел в четвъртък.

„Не отричам, че ниските лихвени проценти ни безпокоят“, казва Антйе Тилман, говорител по финансовата политика на партията на Меркел, в интервю. Германия може да се справи със среда на ниски лихвени проценти само в краткосрочен план „и затова се надявам това да се промени. Вярвам, че Драги знае, че очакваме това“, допълва Тилман.

Вийдман предупреди във вторник в Париж, че ниските лихвени проценти за по-дълъг период изстискват печалбата на банките и рискуват да доведат до финансови балони. Надзорниците ще следят внимателно банките, чиито печалби се сриват в средата на ниски лихвени проценти, заяви Феликс Хюфелд, председател на германския финансов надзор BaFin, същия ден във Франкфурт.

„Фактът, че лихвените проценти са изключително ниски от години все повече безпокои банките в Германия“, казва Хюфелд. Икономисти от Morgan Stanley, включително Елга Барч, заявиха, че не изключват повече облекчаване от ЕЦБ тази година, вероятно през юни или юли.

Подкрепата за водения от демократите на Меркел блок се понижи с 2 процентни пункта спрямо нивото преди две седмици до 37% на фона на нарастващите обществени опасения, че бежанците идват прекалено много за Германия, според резултатите от анкета на Infratest Dimap, представени по телевизия ARD. Социалдемократите, коалиционният партньор на Меркел, и Алтернатива за Германия, която иска да затвори границите на страната и е без места в парламента, печелят по 1 процентен пункт до съответно 25% и 10%.

Макар че признаците, че стимулите на ЕЦБ помагат за възстановяването на еврозоната, много от германските лидери са убедени, че централната банка е станала инструмент за политиците, които разчитат на евтин дълг, за да избегнат икономически реформи.

„Не виждам повишаване на лихвените проценти в еврозоната в средносрочен план, тъй като за разлика от Фед ЕЦБ е хваната в политически капан“, казва Карстен Линеман, ръководител на групата за малък бизнес в парламентарната група на Меркел. „Дългът в еврозоната продължава да се увеличава, въпреки драматично ниските лихвени проценти“, допълва той.

Германските банки са особено силно ударени, тъй като нетната лихвена печалба досега е най-големият източник на приходи, каза Михаел Кемер, генерален директор на Асоциацията на германските банки, пред журналисти в сряда в Берлин.

„Отваряйки паричните врати, ЕЦБ намали натиска, налагайки дисциплина сред банките и сред политиците, за да напреднат с реформите“, казва Кемер. „Това е негативната страна на политиката на ниски лихвени проценти“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
doc
преди 8 години
US shte badat prinudeni v nai-skoro vreme ne samo da svaliat lihvata pod nulata ami i da pochnat pak da pechatat iako...vsichki pazari sa na cherveno sled kato povishiha lihvata s CELI 0,25%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Банкстерите се хванаха в собствените си мрежи и сами доказаха ,че ''системата'' е грешна защото растежа на БВП не може да е безкраен казано кратко и общо или казани иначе ''...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete(коментар 1-8) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/Отделно и Шанхайският индекс на акции CSI300 composite скача през февруари 2015 г. два пъти повече сравнение с юли 2014 г. и т.н. но Китай са по-добре от САЩ и ЕСИли се взимат мерките които предлагам или става хаос и война след време - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Борсите не се вземаха под внимание когато се смъкваше лихвата , образува се свръх балон , не трябва много да се вживяваме и при вдигането . US също имат минирана икономика , но не се отказват . Друг трябва да плаща просперитета - не данъкоплатците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
doc
преди 8 години
germanskata ikonomika bumti pak borsata navliza v mechi pazar...ia pak si pomisli...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
По голяма глупост не бях чувал ЕЦБ не зависела от мнението на финансовите министри на ЕЗ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Mesoiadess
преди 8 години
Германската икономика бележи хубав ръст , безработицата е много ниска - време е за качване на лихвите . Трябва да се следва политиката на ФЕД макар и със закъснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"...Е Ц Б е независима и Марио Драги добре си върши работата ..."Бе ти наясно ли си кви глупости ръсиш най авторитетно ?! Независима...грънци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
lyusien
преди 8 години
Дори и германските депутати могат да говорят глупости Е Ц Б е независима и Марио Драги добре си върши работата Няма никакво значение какво ще каже Меркел пък не съм и сигурен че тя ще притиска Драги Може би Е Ц Б се нуждае не от повишаване на лихвите а ускоряване на стимулите за да може да ускори икономиката и инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още