IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕЦБ е имало разногласие за допълнителните облекчения

Резюме от последното заседание показва, че някои членове на Изпълнителния съвет са настоявали за още по-голямо понижение на депозитната лихва

16:05 | 14.01.16 г. 4
<p>
	Марио Драги неколкократно повтори, че мащабът на допълнителните облекчения е &quot;адекватен&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги неколкократно повтори, че мащабът на допълнителните облекчения е "адекватен". Снимка: Архив Ройтерс

Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) е бил разединен при последното си заседание в началото на декември и някои членове са настоявали за още по-голямо понижение на депозитната лихва, съобщава Bloomberg, позовавайки се на документ от срещата. Освен това е имало призиви за ускоряване на темпа, с който ЕЦБ изкупува активи.

През декември банката понижи депозитната лихва от -0,2% до -0,3% и удължи срока на действие на програмата поне до март 2017 г. Пазарите бяха разочаровани от това решение, защото очакваха далеч по-дръзки мерки от страна на Марио Драги и оглавяваната от него институция. 

„Някои членове на съвета изразиха предпочитание за понижение на депозитната лихва от 20 базисни пункта, а не 10, с цел подсилване на облекченията на механизма“, пише в текста, публикуван на страницата на ЕЦБ. „Беше повдигнат и въпросът за увеличаване на месечния обем на изкупувани активи“, се казва в резюмето от заседанието.

Марио Драги неколкократно заяви, че мащабът на предприетите мерки е „адекватен“, за да върне инфлацията до целевото ниво от малко под 2%. Продължителното падане на цените на петрола обаче представлява сериозно предизвикателство пред ръста на потребителските цени, посочва Bloomberg. Следващото заседание на ЕЦБ е на 21 януари.

Резюмето показва още, че някои членове на Изпълнителния съвет са призовавали да не се предприемат никакви действия, а „малцина“ са настоявали само за понижение на депозитната лихва. Същевременно решението понижението да е само с 10 базисни пункта дава предимството за допълнителна намеса, ако е необходимо.

Банкерите са били единодушни, че в бъдеще може да се стигне до преразглеждане на възможността за увеличаване на месечния обем изкупувани активи, който сега е 60 милиарда евро.

Един от най-явните противници на допълнителните облекчения е Йенс Вайдман - управител на германската централна банка. Само ден след решението на ЕЦБ той даде да се разбере, че е бил против модифицирането на програмата. Вайдман е един от най-категоричните "ястреби" в 25-членния Управителен съвет на ЕЦБ ("ястребите" обикновено са против разхлабването на паричната политика и рядко гласуват за намаление на лихвените проценти - бел. ред.). Той се противопостави на създаването на действащата програма за стимули. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
mnz
преди 8 години
Е защо да няма кредити с отрицателни лихви? Така хората ще си вземат въздух и ще плащат по-лесно кредитите в които са потънали.Може да се направи схема, да се раздават купони срещу които човек да може да вземе някаква сума кредит на отрицателна лихва. Както имаше купони за хляб навремето, но сега да са за кредити. Хич не е лоша идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 8 години
След като въведохте ОТРИЦАТЕЛНИ лихви по депозитите, остава скоро да чуем и за ОТРИЦАТЕЛНИ ЛИХВИ и по кредитите!ПОДОБНО БЕЗУМИЕ ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВА!Европейските банкери тотално са се побъркали!КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО ВЛОЖИТЕЛИТЕ ИЗБЕРАТ ПО ДОБРИЯТ ВАРИАНТ Д КЕШИРАТ ПАРИТЕ СИ?!Как тогава при тази ниска ликвидност на банките ще решите проблема с кешовите пари?ИЛИ МОЖЕ БИ СТЕ РЕШИЛИ ДА НАДУВАТЕ НОВИ СТРОИТЕЛНИ БАЛОНИ?КИТАЙЦИТЕ ВИ ПОДЛУДИХА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Tyrista
преди 8 години
they are going to fix them soon by increasing the amount and extending the period of QE program...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
they are going to fix them soon by increasing the amount and extending the period of QE program...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още