IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк рязко понижи прогнозата си за инфлацията

Очакванията на германската централна банка за икономическия ръст обаче остават непроменени

12:09 | 04.12.15 г.
<p>
	Председателят на Бундесбанк Йенс Вайдман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Бундесбанк Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

Германската централна банка рязко ревизира прогнозата си за инфлацията в низходяща посока, но очакванията й за ръста на икономиката остават непроменени, съобщи WBPonline.

Бундесбанк прогнозира, че ръстът на потребителските цени тази година ще бъде едва 0,2% - далеч под предишната оценка за 0,5% повишение.

През 2016 г. прогнозата за инфлацията също е понижена от 1,8 до 1,1%, а за 2017 г. очакванията са непроменени – 2%.

„Ръстът на потребителските цени ще се ускори, щом ефектът от ниските цени на петрола постепенно отслабне“, пише в изявлението на Бундесбанк. 

Икономика номер едно в Европа ще нарасне с 1,7% тази година, а следващите две – с по 1,8 и 1,7%, прогнозира централната банка.

„Пазарите за износ извън еврозоната се очаква да отчетат ръст, а икономическият растеж е еврозоната – да се ускори. Стабилното състояние на германската икономика ще изпъкне още по-ясно през следващите две години“, пише още в доклада.

Междувременно председателят на Бундесбанк Йенс Вайдман даде да се разбере, че е бил против решението на ЕЦБ за допълнителни облекчения. Според предварителен вариант на речта му, която той трябва да изнесе във Франкфурт днес, мерките не са били необходими. "Въпреки че инфлацията, която е под целевите нива и в обозримото бъдеще, не бива да се игнорира, тя не е причина ЕЦБ да се намесва още", смята Вайдман, цитиран от MarketWatch.

"Предвид доминантната роля на ниските цени на енергията върху инфлацията в еврозоната и върху предишни решения за промени в паричната политика, това може да има рискове и странични ефекти. Не мисля, че допълнителни облекчения в политиката бяха необходими", казва той.

Вайдман е един от най-категоричните "ястреби" в 25-членния Управителен съвет на ЕЦБ ("ястребите" обикновено са против разхлабването на паричната политика и рядко гласуват за намаление на лихвените проценти - бел. ред.). Той се противопостави на създаването на действащата програма за стимули. Миналия месец Вайдман се обяви и против разширяването на схемата за изкупуване на облигации, припомня MarketWatch.

На пресконференцията си вчера президентът на ЕЦБ Марио Драги призна, че решението за удължаване на плана за стимули поне до март 2017 г. не е било взето единодушно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още