IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е под повишен натиск да разшири стимулите

Mizuho International и Royal Bank of Scotland Group призоваха банкерите във Франкфурт за действия

17:48 | 13.01.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Анализаторите от японската инвестиционна банка Mizuho International и Royal Bank of Scotland Group увеличиха призивите си към ЕЦБ за повече парични стимули, след като форуърдният инфлационен суап падна до най-ниското си ниво от три месеца насам. Показателят измерва перспективите за ръста на цените в рамките на 5 години, като този период започва след 5 години.

Борсовият срив в Китай, който повлия и на другите световни пазари, натежа на измерителя и според редица анализатори натискът над ЕЦБ да действа се увеличава.

Централните банкери във Франкфурт начело с президента Марио Драги ще увеличат темпа на изкупуване на активи при заседанието си през март, прогнозира Питър Чатуел, директор на звеното за стратегии при лихвените проценти в Mizuho в Лондон. RBS очаква депозитната лихва на ЕЦБ да бъде понижена още повече и от -0,3% да стана -0,4%, вследствие на което облигациите във валутния съюз да поскъпнат. 

Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат коментира в текст за германския всекидневник Sueddeutsche Zeitung, че ниската инфлация влошава дългосрочната перспектива пред еврозоната. Прат пише още, че няма да има промяна в политиката, насочена към стимулиране на инфлацията до малко под 2%.

„Очакваме през идния месец да чуем още призиви за облекчаване на политиката от страна на ключови членове на управителния съвет като Прат и Драги“, прогнозира Чатуел. Според него през март банката ще увеличи темпа на изкупуване на активи, а ако това не се случи, прогнозите са, че изгледите за инфлацията ще се влошат още повече.

Bloomberg припомня, че когато ЕЦБ понижи депозитната лихва през декември, пазарите бяха разочаровани, защото очакваха по-дръзки мерки. Тогава доходността по германските 10-годишни държавни облигации се покачи от 7-месечното дъно.

Перспективите за инфлацията в Европа се влошават след последната среща на ЕЦБ в началото на декември и след борсовия срив в Китай от миналата седмица.

„ЕЦБ трябва да направи повече и това би трябвало да поддържа бичите нагласи на облигационния пазар в краткосрочен план“, смята Чатуел. Той допълва, че в дългосрочен план кривата на доходността ще се изглажда, като тази по дългосрочните облигации ще поскъпвт по-бързо от тези с по-кратък матуритет.

Според Марко Бранколини, анализатор в RBS в Лондон, доходността по германските 10-годишни облигации ще се понижи до 0,16% тази година, вероятно и в рамките на следващите шест месеца. Доходността по италианските 10-годишни ценни книжа ще падне до 0,75%, смята той.

Инвестиционната банка Barclays понижи прогнозата си за инфлацията в еврозоната през следващите две години. Според анализаторите през 2016 г. ръстът на потребителските цени ще е средно 0,1%, като по-ранната прогноза беше за 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Не е добра идея докато отвън има 1000 фактора които натискат цените надолу отвътре да се балансира с печатане на пари, пълно безумие. Това не е пазарна икономика и не е Laissez-faire
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Важното е да се произвеждат ***. Няма значение дали някой ще ги купува или ще си стоят самотно по стилажите... важното е, че парите са усвоени, продукта е на щанд-а, а ако не излезе сметката?ФЕД/ЕЦБ ще помогне, защото "сме твърде големи, важни и дебели, за да фалираме"Социализъм ли? Не, това е тоталитаризъм, защото тази схема работи само, за някои. Работи само за разни тигри и други приближени към властта животни. Навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 12
Tyrista
преди 8 години
more QE on 26.01.15 from Mr. Draghi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
Tyrista
преди 8 години
more QE on 26.01.15 from Mr. Draghi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още