IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е под натиск заради португалската банка Novo Banco

Инвеститори обвиняват Франкфурт, че е допуснал Лисабон да причини загуби на обезпечените облигационери за близо 2 млрд. евро

11:07 | 08.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Novo Banco. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Novo Banco. Снимка: Ройтерс

Новият режим в Европа за справяне с фалиращи банки стартира неблагоприятно, след като ядосани инвеститори обвиниха Европейската централна банка (ЕЦБ) за това, че е позволила на Португалия да допусне обезпечените облигационери в Novo Banco да загубят близо 2 млрд. евро, пише Financial Times.

През миналата седмица Централната банка на Португалия премести пет от 52-те обезпечени емисии облигации на Novo Banco в т.нар. „лоша банка“, която създаде, за да държи там токсичните активи на банката след спасяването на Banco Espírito Santo в средата на 2014 г.

Инвеститори заплашиха с правни действия и твърдят, че страната дискриминира притежателите на облигации от един и същ клас и по този начин нарушава принципа на равно третиране с цел защита на местните облигационери.

„Те изпращат сигнал, че правата на собственост и върховенството на закона в Португалия не се уважават“, коментира Филип Бодерю, портфолио мениджър в Pimco, един от най-големите инвеститори в дълг, който притежава част от засегнатите емисии облигации.

„Но това, което е дори по-притеснително, е, че подобни действия са били позволени пред погледа на ЕЦБ, която през ноември 2015 г. заключи, че Novo Banco е жизнеспособна“, продължава той.

Новата система на Европа, която поставя банковите облигационери в риск от спасяване на банката вместо да се търсят пари от данъкоплатците, бе въведена от 1 януари със създаването на Единен борд за преструктуриране (Single Resolution Board). Този нов орган ще носи отговорност за решения като това кога една банка е фалирала и за управление на преструктурирането й.

От ЕЦБ са отказали коментар. Но лице, запознато с процеса, коментира, че Португалия е действала по силата на националното си законодателство и поради това не е било нужно одобрението на ЕЦБ.

„Това повдига сериозни съмнения за това дали може да се инвестира в други португалски юридически лица и повдига въпроси относно други средни по размер банки в периферията на Европа, които не са много-добра форма“, заявява още Бодерю.

Novo Banco бе под натиск от ЕЦБ да запълни капиталов недостиг от 1,4 млрд. евро, открит при стрес теста, извършен миналия ноември, тъй като счетоводният баланс на португалската банка се влошаваше, твърдят запознати.

Според инвеститорите друг пример за непоследователност е последният опит на Австрия да намали разходите на данъкоплатците за спасяването на банката Hypo Alpe Adria чрез налагането на загуби на облигационери чрез отменяне на гаранциите, предоставени от провинция Каринтия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"Централната банка на Португалия премести пет от 52-те обезпечени емисии облигации на Novo Banco в т.нар. лоша банка, която създаде, за да държи там токсичните активи на банката""Лоша банка" звучи като кошче за *** на "обезпечени" токсични облигацииОТРИЦАТЕЛНИ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИТЕ , ОТРИЦАТЕЛНИ ЛЕХВИ ПО КРЕДИТИТЕ - лудизъм, след лудизъм!Оказва се, ча най доброто средство са кешовите пари които са гарантирани от централните банки Електронните пари са задължения на разни финансови пирамиди чиято ликвидност е не по висока от 10%!Поредната обезценка на ЮАНА тотално ще ликвидира европейския банков сектор!ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО НА ФИНАНСОВИЯ СРИВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още