IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия не успява да продаде Novo Banco

Централната банка не е постигнала споразумение с потенциални купувачи, защото са дали ниски оферти

18:56 | 15.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Португалия не успява да продаде Novo Banco

Португалия приключи безуспешно преговорите за продажбата на т.нар. „добра банка“ Novo Banco, която бе създадена след отделяне на качествените активи от Banco Espirito Santo (BES) след предоставената й спасителна помощ в размер на 4,9 млрд. евро през 2014 г., защото офертите са били твърде ниски. Това споделят пред Ройтерс лица, запознати с процеса.

През изминалата седмица Централната банка на Португалия е преговаряла с китайската компания Fosun International и американския фонд Apollo, но не е успяла да сключи споразумение с никоя от двете фирми, защото офертите им са били под размера на спасителния пакет, коментират анонимните източници.

Преди това финансовата институция не успя да се разбере с китайската Anbang Insurance Group Co., която даде най-голямата оферта от тримата потенциални купувачи на Novo Banco.

На 4 октомври в Португалия ще се проведат парламентарни избори и някои анализатори смятат, че процесът по продажбата ще бъде възобновен след тях.

Премиерът Педро Пасош Коелю заяви, че не е запознат с воденето на каквито и да е официални преговори, но подчерта, че „вярваме в начина, по който Централната банка на Португалия подхожда към продажбата, и зависи от нея да осигури по-добри условия и възможности“.

Подобни по-добри условия би имало след стрес-тестовете за европейските банки през 2016 г., които биха дали на потенциалните купувачи по-добра представа за това от какъв допълнителен капитал се нуждае банката, добави министър-председателят.

Коелю каза, че правителството никога не е настоявало Novo Banco да бъде продадена преди изборите и повтори, че при всички положения държавата ще си върне парите, заедно с лихвите, защото португалските банки отговарят за изплащането на спасителния пакет.

Въпреки че голяма част от спасителния пакет в размер на 4,9 млрд. евро бяха публични средства, капиталът в Novo Banco бе инжектиран чрез Фонда за преструктуриране на банки, за който отговорност носят португалските банки.

Един от източниците споделя, че банките са настоявали за отлагане на продажбата, защото не са искали да плащат разликата между офертата и предоставената финансова помощ.

Според анализатори офертите за Novo Banco са ограничени заради опасения от правни пречки.

Според условията на спасителната подкрепа „добрата банка“ трябва да бъде продадена до две години, но периодът може да бъде удължаван с по 12 месеца, ако става дума за защита на обществения интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Позната история и при нас! Имаше подобна идея и за КТБ: разделяне на добра и лоша банка! Но дори да се беше случила, нямаше да има ефект, защото измамите на Цветан Василев там бяха грандиозни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още