IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прат: Текущите мерки на ЕЦБ са ефективни

Според главния икономист на ЕЦБ няма признаци за техни отрицателни ефекти

12:22 | 13.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Текущите мерки, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ) са ефективни и няма признаци за техни отрицателни ефекти, заяви главният икономист на банката Петер Прат в сряда, цитиран от WBP Online.

В статия за германския вестник Sueddeutsche Zeitung Прат казва, че ЕЦБ трябва да се придържа към целта за вдигане на инфлацията до около 2% в средносрочен план.

В същото време той яростно защитава нестандартните парични политики на банката. „Не виждаме признаци за апокалиптични сценарии, често рисувани от критиците“, пише той в статия, която е публикувана и на официалния сайт на ЕЦБ.

Той обаче казва още например, че темповете на растеж на цените на жилищата са по-бавни отпреди кризата в повечето страни от Европейския съюз (ЕС) и са под дългосрочните тенденции на страни в блока.

Той отрича и критиките, че политиките на ЕЦБ се отразяват негативно на банковия сектор, отбелязвайки, че кредиторите на блока всъщност са заздравили капиталовата си база.

Прат обръща внимание и на Единния механизъм за надзор и ролята му като банков надзор на еврозоната. „Ако се появят някакви проблематични развития, макропруденциалните инструменти ще противодействат на рисковете във финансовия сектор“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още