IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната остава ниска

През декември цените на стоките и услугите са се повишили с 0,2 процента на годишна база

14:12 | 05.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки паричния приток от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) цените в еврозоната почти не се покачват. През декември те са се повишили с 0,2 процента на годишна основа, което е под очакванията на анализаторите, съобщи DPA, като цитира публикуваните днес предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат.

Опасенията за дефлация трайно са се настанили в европейския валутен съюз, който същевременно се стреми да съживи икономиката си, след като излезе от рецесия преди над две години.

Темпът на инфлация остава непроменен спрямо ноември, показва още оценката нa Евростат. Показателят е положителен за трети пореден месец, отбелязва AFP.

Анализаторите очакваха ускорение на инфлацията до 0,4 на сто, след като миналия месец Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи усилията си да отклони опасността от дълъг период на дефлация, допълва ДПА. 
Енергийните цени продължават да поддържат инфлацията значително по-ниска от целевите 2 процента, определени от ЕЦБ. Цените на енергоносителите бележат спад от 5,9 процента, предимно заради по-ниската цена на петрола. Понижението обаче е най-слабо от юли.

Най-голямо увеличение на годишна основа има при цените на алкохола и тютюневите изделия, следвани от услугите.

Така че цените почти не се повишават, което увеличава загрижеността у ЕЦБ. Тя приема за стабилни нивата на инфлация, които са малко под 2 на сто. От март банката вкарва във финансовата система милиарди евро чрез покупката на държавни облигации. Оценената на 1,5 трлн. евро програма, която обхваща и ипотеки, трябва да продължи поне до март 2017 г. Целта е подсилване на ниската инфлация и увеличаване на кредитирането.

Централните банкери считат ниската инфлация за опасност за икономиката, тъй като потребителите, като например корпорации, са по-сдържани в разходите си в очакването на още по-ниски цени. Ето защо в средносрочен план ЕЦБ се стреми към постигане на инфлация от малко под 2 на сто, доста далече от сегашното ниво. Икономисти очакват поскъпването през 2016 г. да се ускори леко, отчасти и заради мерките на централната банка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се обяснява с цел силно гражданско общество което да ''въстане'' с петиции,референдуми и т.н. конст.права за да се вземат правилните мерки Офшорките са нелоялна конкуренция - ''мултинационална компания, която оперира в границите на ЕС, плаща с 30% по-малко корпоративни данъци, в сравнение със сходна компания, чиято дейност е само в една държава - http://***.duma.bg/node/103003тоест офшорките са като сенчестата икономика но узаконени и около 1900год. един американец го каза ''ако искаш бизнес си прокарай закони'' и така си направиха частна монет.банка(ФЕД) през 1913год.Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки.В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo ИМА ОЩЕ - http://***.investor/drugi/338/a/korupciiata-iziajda-5-ot-svetovniia-bvp-183830/ НО ЗАБРАНА НА ОФШОРКИТЕ Е НА ПЪРВО МЯСТО За офшорките в България - http://bnr.bg/post/100580284#st_refDomain=***.facebook.com&st_refQuery= - данък печалба в ЕС средно 33%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 1 Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% ''А познайте кой е правилният начин - ако се намалят разходите ще спадне БВП Ако трябва и 100% ще се вдигнаТ данъците като при Рузвелт но първо забрана на офшорките с което 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС изчезват т.е. стават 2-3% излишъциЗабрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне ,и за да има растеж - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Инфлацията увеличава неравенството от което спада крайното търсене тоест растежа на БВП - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Инфлацията е вид кражба и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Тоест инфлацията е част от грешна система която ограбва хората Проф. Хано Бек - ''инфлацията е един вид данък ,нечестен данък, който засяга най-вече гражданите с по-ниски доходи казва той и допълва:Принципно инфлацията е един вид данък върху съхраняването на пари в брой. Според мен тя е един доста недемократичен данък, защото хората няма как да гласуват за нея За да може дълговете да бъдат изплатени, политиците би трябвало да повишат данъците. Това би било най-честното и открито решение.Ще допълня само ,че трябва данък лихва особено върху държ.дългове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още